IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Никозия се договориха за клоновете на кипърските банки в Гърция

Въпросът за гръцките клонове на кипърските банки е уреден при най-благоприятни условия, с голяма печалба за кипърската страна, според кипърското президентство

14:06 | 22.03.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Атина и Никозия се договориха за клоновете на кипърските банки в Гърция

Гърция и Кипър са постигнали споразумение за продажбата на клоновете на кипърските банки, които действат в Гърция, предаде Ройтерс.

"След разговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиера на Гърция Андонис Самарас е потвърдено, че въпросът за гръцките клонове на кипърските банки е уреден при най-благоприятни условия предвид сегашните обстоятелства, с голяма печалба за кипърската страна", посочват президентството в Никозия в изявление.

Анастасиадис също така благодари на Гърция за подкрепата в този труден момент и каза, че двете страни работят в тясно сътрудничество след заседанието на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната, което се проведе на 15 март.

“Действителните събития са най-добрият възможен и категоричен отговор на различните слухове, информации и обвинения, че гръцкото правителство показва неутралност и безразличие към Кипър. Ние имаме подкрепата на Гърция и затова изразяваме своята благодарност”, пише още в изявлението.

Не се посочва обаче точната сума на сделката.

Междувременно говорителят на правителството в Никозия Христос Стилианидис, цитиран от ДПА, съобщи, че кабинетът е “на финалната права в постигането на жизнеспособно решение с потенциалните кредитори на страната”.

"Следващите няколко часа ще определят бъдещето на страната. Парламентът ще се събере скоро, за да вземе трудни решения", каза той.

В Германия обаче са силно скептични за успеха на мерките, които властите на средиземноморския остров предлагат.

“Предложението на Кипър да създаде фонд за солидарност, захранван отчасти от национализиране на пенсионни фондове на държавни и полудържавни компании, не върви в правилната посока и страната си играе с огъня", заяви Фолкер Каудер, парламентарен лидер на партията на канцлера Ангела Меркел, цитиран от БТА.

По-рано финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле каза, че не може да приеме именно тази точка - използването на пенсионните фондове за спасяването на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Даа, това го кажи на площада в Перник, от утре спирате да карате Голф, вече ще карате Пежо, или Фиат, по избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
daa
преди 11 години
Това е икономическа война! Германия разбива икономики, ограбва държавни предприятия и след това подчинява правителства да взимат решения които са изгодни за Германия. Само икономика на Германия е добре ,защото тя печели от кризата -цели пълно подчинение на повечето страни. Това не е демокрация ,това са Хитлерови цели-но с икономически методи. Всички трябва да излезнем от този уродлив съюз и да спрем да изкупуваме германски стоки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Споко. Ще се съберат сега да помислят или една телефонна конференция и ще отхвърлят плана като неприемлив, точно поради национализацията на пенсионните фондове. Просто братушките са им казали да вземат парите от народа и да не пипат олигарсите, а Медведев гръмко каза, че много били обвързани с ЕС и имали много валутни резерви. Демек заплаши да не се противопоставят на ограбването на хората и спасяването на олигарсите. Сега обаче, ще му покажат, че технологиите са икономиката а не "въздуха под налягане", колкото и да не може без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Наистина е пълно молоумие да национализираш пенсионните фондове, вместо да резнеш 15% от сивите пари на рашъните.Ето при такова решение тълпата в Кипър трябва да линчува политиците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Mr_crash
преди 11 години
Браво на Германците!Дюшеш им дойде след харча за Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
nikiangel
преди 11 години
Ще оставят Кипър да фалира.Германия няма интерес да ги спасява, напротив.Кипър е перфектното опитно зайче за експеримента какво би се случило ако държава от еврозоната и евросъюза фалира.Дори и да има малък шанс за положителен изход, големите няма да го допуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mr_crash
преди 11 години
ХА ХА ХА! Sherefe!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още