IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати безуспешните си преговори с Кипър

„Еврозоната ще реши проблемите си самостоятелно и без участието на руски капитал“, твърди Мартин Шулц

11:16 | 22.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	И в Кипър, подобно на Гърция, има антигермански настроения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И в Кипър, подобно на Гърция, има антигермански настроения. Снимка: Ройтерс

Не на последно място Сарис категорично опровергава, че е правено предложение от руска страна за влизане на Кипър в намиращия се под руско влияние Евразийски съюз или за излизането на републиката от Европейския съюз или еврозоната.

И от Страсбург идват негативни сигнали относно евентуално участие на Москва в спасението на Кипър. „Еврозоната ще реши проблемите си самостоятелно и без участието на руски капитал“, заявил снощи пред германска телевизия председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Много важно послание е, че членките на валутния съюз действат заедно и не се нуждаят от руския капитал, за да решат проблемите си. Необходимо е да се изпрати ясен сигнал, че страните от еврозоната ще търсят начини за излизане от кризата без участието на трети страни", коментира Шулц

Председателят на Европарламента отбеляза също, че кризата в еврозоната според него не е икономическа, "а по-скоро политическа". "Позициите на единната валута са силни. Слабото звено е управлението в сегашната кризисна ситуация във валутния съюз", допълва Шулц, цитиран и от БТА.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и фракцията на християндемократическия съюз в Бундестага настояват за значителен принос на самия Кипър във възстановяването на страната. "Никой човек не може да подходи фриволно към този въпрос", заяви Меркел след извънредно заседание на фракцията.

„Недопустимо е Кипър да наблюдава безучастно спасителните усилия на Тройката - Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд, както и на страните от еврозоната. Става дума в крайна сметка и за доверие“, поясни Меркел, цитирана от германския авторитетен вестник Die Welt.

Освен това Меркел ясно е показала, че европейците няма да преведат помощ без преструктуриране на банковата система на острова и изпълнение на критерия за  устойчивост на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
нищо не може да мине без разрешение, а понеже никой няма право даже да се сети, то и сещането е родено "централно" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
А представяш ли си какво би било ако беше вярно. За една държава с население колкото Люлин и Младост взети заедно номерът може и да е минал. Но ако се приложи същата стратегия за по-голяма икономика какво ли може да стане. Много ясно, че ще твърдят, че "модела" е мит, независимо от това каква е истината. Да, аз мога да си запаля огън в печката и в това няма да има нищо опасно. Но някои вече предлагат да запалим цялата къща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ето малко инфо за прословутия Исландски модел:http://***.dnes.bg/world/2013/03/04/islandskiiat-model-za-borba-s-krizata-e-pod-vypros.181698 - Все повече исландски политици твърдят, че този модел е мит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
drakobg
преди 11 години
кво пък толкова му е на Исландския модел за решаване на подобен проблем.Фалита на държавата и банките си е на дневен ред.Нито ще е за пръв-нито за последен път.И слънцето пак ще изгрее на следвация ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е що трябва да подпомагат данъчния рай на руските олигарси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Сега ще има секиш! Наздраве за братята турци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Що за манипулативно заглавие.Излиза , че Русия сама се е натискала да води преговори по финансовите проблеми на Кипър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още