IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще преструктурира банковата система

Агенция Dow Jones съобщи, че се планира и налагането на мерки за контрол на капитала

21:13 | 21.03.13 г. 9
<p>
	Заради липсата на повече информация около новите идеи на правителството за спасяването на страната опашките пред банкоматите стават все по-големи, а банките налагат лимити на средствата, които могат да бъдат теглени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради липсата на повече информация около новите идеи на правителството за спасяването на страната опашките пред банкоматите стават все по-големи, а банките налагат лимити на средствата, които могат да бъдат теглени. Снимка: Ройтерс

Кипър ще преструктурира банковата система на страната, за да предотврати финансов срив, след като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да прекрати достъпа на банките до схемата за спешна ликвидност, предаде АФП.

Управителят на централната банка на страната Паникос Деметриадис съобщи, че са подготвени нужните законопроекти, свързани с оздравяването и възстановяването на банковия сектор.

“Процесът на консолидация ще предотврати риска от банкови фалити и ще защити в цялост всички депозити до 100 хил. евро, които са гарантирани”, коментира той преди началото на спешната среща на политическите лидери в президентския дворец и заседанието на парламента след това.

Агенция Dow Jones съобщи, че се планира и налагането на мерки за контрол на капитала, което означава, че ще бъдат въведени ограничения за сумите, които ще може да се теглят от банките.

Докато политиците се събираха, явно за да дискутират законопроектите за преструктурирането на банковия сектор, около 200 демонстранти, сред които и банкови служители от банка Laiki (Cyprus Popular Bank), издигнаха плакати “Долу ръцете от Laiki!” и “Сега е Laiki, а утре какво?” заради слуховете, че банката вероятно никога повече няма да отвори. Централната банка отрече спекулациите.

Днес ЕЦБ разпространи съобщение до медиите, в което предупреди, че Никозия има време до понеделник да се споразумее с европейските власти за спасителния заем, в противен случай ще прекрати достъпа на кипърските банки до програмата за спешна ликвидност.

Източник от Европейския съюз, пожелал анонимност, пък допълни, че ако правителството на Кипър не приеме работещ план, за да си осигури необходимите средства за самоучастие в спасителната програма, и не гласува преструктурирането на банковия сектор, има риск страната да бъде принудена да напусне еврозоната.

Управляващите на островната държава съобщиха днес, че са подготвили план Б, който включва създаването на специален инвестиционен фонд, но се отказаха от данъка върху депозитите. Въпросният фонд ще събира средства от пенсионните фондове, църквата и от държавни активи. Повече информация обаче не беше оповестена, което допълнително засили хаоса в страната и увеличи драстично опашките пред банкоматите.

В тази връзка няколко банки съобщиха, че въвеждат лимит за максималните суми, които гражданите могат да теглят от банкоматите им.

В момента се провежда конферентен разговор на членовете на Еврогрупата. Преди него председателят на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната Йерун Диселблум съобщи пред CNBC, че Русия вероятно няма да участва в бъдещата спасителна програма за Кипър. Той обаче изрази увереност, че споразумение ще бъде постигнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хехе... и каква е разликата между кипирските и останалите банки в ЕЗ по този показател? Даже е много по-вероятно в банки по офшорките да има повече реален кеш, отколкото из "кредитните институции", на които се крепи европейската и американската икономика.Ти се моли вложителите да не тръгнат да си теглят парите от банките във Франция или Германия, че тогава гледай кон боб яде ли... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
От Църквата ще взимат, безбожници агаряни... Пред страха от разгневен руски олигарх, на който са му издухали черните пари, и ада не е толкова плашещ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Ибн ал Кан
преди 11 години
Схемата е проста: банките се източват и ЕС(Германия) плаща.Кой ги източва? Клиентите на кипърските банки май не са с много добра репутация, мисля:)Освен това е показателна безпрецедентната реакция на германците и ЕС, като цяло, а кипърците мълчат като на*рани - май има защо!Иначе, пропагандата изкарва жертвите други! :)Кризата в Кипър е ,много сериозна криминална атака срещу еврото и Германия.Пък и Путин, как се хвърли да защитава едни пари на едни вложители :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Преди година Unicredit отписа милиарди положителна репутация, колко е на твоята фирма по баланс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Преди година Unicredit отписа милиарди положителна репутация, колко е на твоята фирма по баланс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Прочети малко за капиталова адекватност и минимални задължителни резерви. Не са кухи, а на 10-15% пълни /ако си отчаян оптимист/, както и нашите. Това означава, че ако сега се наредят на опашка всички вложители - 10-15% ще получат пари в брой и веднага, до един-два месеца. Останалите пари на банките са в кредити, облигации, депозити в други банки, имоти, ДМА и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Много ми е интересно къде прочете, че банките в Кипър са кухи? От кого според теб щяха да удържат онези проценти, заради които парламентът се запъна и кризата се затегна - от нулите ли? Питам и онези, които са ти нацвъкали плюсчетата.Аз чух, че правителството няма пари и че неговите сметки са празни, а не, че банките са празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
.... "Управителят на централната банка на страната Паникос ...."- Крайно неподходящо име за управител на банка. Имам лошо предчувствие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
boogeyman
преди 11 години
интересното е само как се преструктурира една 0-лаако от нея направят +10 и -10.то това пак си е 0-ла.демек банките са кухи колкото и да ги преструктурират и некой требе да даде пари да се платят спестяванията на хората...за кипърските банки става въпрос да уточня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още