IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се отказва от идеята за данък върху депозитите

Русия няма да ни помогне с кредит, но може да го направи с инвестиции, заяви министърът на финансите на средиземноморския остров Михалис Сарис

17:13 | 21.03.13 г. 3
<p>
	Председателят на кипърския парламент Янакис Омиру. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на кипърския парламент Янакис Омиру. Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Кипър се отказа от идеята за данък върху депозитите, заяви председателят на парламента на страната Янакис Омиру след съвещание при кипърския президент Никос Анастасиадис, цитиран от РИА Новости. „Не обсъждаме намаляване (на депозитите) и не се връщаме към него“, каза Омиру, който е лидер на една от основните опозиционни параламентарно представени партии.

Той призова гражданите на Кипър да запазят нагласата си за единство и решимост и да подкрепят инициативите и решенията, които са приети от политическите лидери днес и ще бъдат приети през следващите няколко дни.

Междувременно кипърският министър на финансите Михалис Сарис, който е на посещение в Москва, за да договори някаква форма на подпомагане за финансите на страната, заяви, че Русия няма да може да замени кредитите от Европейския съюз, но е възможно да помогне с инвестиции.

„Русия не може да ни помогне с кредит, тъй като неговият размер би направил размера на дълга неустойчив“, каза Сарис в телефонен разговор, излъчван в ефира на кипърската държавна телевизия. „Могат обаче да бъдат открити начини, чрез които да ни помогнат държавни и частни фирми“, добави той.

По думите му вече са създадени кипърско-руски работни групи, които обсъждат варианти за решение на проблема. „До вчера ни казаха: Съжаляваме, но не можем да ви помогнем ... Сега се отнасят сериозно към нас и показват, че искат да работят за намирането на решение. Има добра воля да се помогне на приятел“, подчерта кипърският министър на финансите.

Според него в момента е налице „сдържан оптимизъм“ за това дали ще бъде открита формула за подпомагането на Кипър.

При това Сарис предупредил, че времето, с което разполагат страните, е малко заради развиващата се банкова криза на острова.

В сряда в руските медии се появиха спекулации, че на преговорите в Москва ще се обсъжда въпросът за удължаване на срока на погасяване на кредита на стойност 2,5 млрд. евро, отпуснат от Русия на Кипър през 2011 г. Други непотвърдени съобщения гласяха, че кипърската делегация възнамерява да поиска кредит от няколко милиарда евро в замяна на дял в банките и енергийните активи на страната.

Кипърската банкова система остава под заплаха, след като парламентът на страната във вторник отхвърли законопроекта за еднократен данък върху всички депозити в местните кредитни институции, чието прилагане бе поставено като условие от Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускането на спасителна финансова помощ на стойност 10 млрд. евро.

Данъкът трябваше да осигури 5,8 млрд. евро, които да представляват дела на страната в собственото ѝ спасяване. По предварителни данни на Кипър са необходими около 17 млрд. евро, за да рекапитализира банковата си система и да запуши дупките в бюджета в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
когато една банка инвестира в губещи активи тя фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още