IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерите на Люксембург и Австрия разкритикуваха плана за спасяване на Кипър

Бивш председател на руската централна банка обяви алтернативно предложение за спасяването на банковата система в Кипър

16:30 | 19.03.13 г. 4
Премиерите на Люксембург и Австрия разкритикуваха плана за спасяване на Кипър

На свой ред Сергей Дубинин, бивш председател на руската централна банка и настоящ председател на Надзорния съвет на руската Внешторгбанк, която би била максимално неблагоприятно засегната от въвеждането на данъка в Кипър, посочи, че прехвърлянето на рисковете върху вложителите е недопустимо и предложи алтернативен план за спасяването на финансовата система на Кипър, съобщи руската агенция Прайм.

„Отговорността за състоянието на банковия бизнес трябва да носят най-напред онези, които са поемали рисковете в този бизнес, т. е. собствениците и акционерите на съответните банки“, пише Дубинин.

Според него планът за действие за спасяване на банковата система на Кипър трябва да включва отделянето от надзорните органи на група от банки, които реално са застрашени от фалит, временно замразяване на операциите им, а впоследствие – постепенното им саниране.

Бившият председател на руската централна банка смята за необходимо да бъде извършено национализиране на намиращите се в предфалитно състояние кредитни институции и включването в управленските им органи на временни мениджърски екипи, като депозитите на клиентите в тези банки трябва да бъдат заменени с депозитни сертификати.

Той предлага кипърските власти да създадат собствен резервен фонд за преструктуриране на банковата система, където да бъде включена спасителната помощ от ЕС, която е на стойност 10 млрд. евро. Онези собственици на банки, които изявят готовността си да изпълнят задълженията си пред вложителите и останалите кредитори, да бъдат задължени да представят гаранции за незабавно подсилване на банковия капитал, добавя Дубинин.

Междувременно президентът на островната държава Никос Анастатиадис, цитиран от националната Кипърска информационна агенция, насрочи за сряда сутринта съвещание на политическите лидери, на което трябва да бъде обсъдена ситуацията след заседанието на парламента, на което ще бъде обсъден въпросът за данъка върху депозитите. Срещата ще започне в 9,00 часа в президентския дворец.

Планирано е да бъдат проучени „наличните планове за разрешаване на ситуацията, която ще се получи след днешната сесия на пленарното заседание на камарата на представителите в парламента“, се посочва в съобщението.

По последни данни парламентът трябва да разгледа предложение за нулев данък върху депозити до 20 000 евро, 6,75% върху депозитите между 20 000 и 100 000 евро и 9,9% върху депозитите над 100 000 евро.

Самият Анастасиадис пък вече изрази недоверие, че предложението ще бъде одобрено, тъй като в 58-местния парламент представителите на оглавяваната от него партия разполагат с едва 20 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
И на мен ми се иска да зная, откъде са парите на ЕЦБ, или на Федералния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Само малка забележка.. "изнасяШЕ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
stasi666
преди 11 години
А руснаците защо си държат парите там,нека си ги върнат в Русия.Тъпо предложение защото ще трябва да обясняват от къде са,не че и в Русия не знаят,но така им изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Другите перални! Ха-Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още