IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром предлага помощ за кипърските банки срещу право за добив на газ*

Президентът на страната обаче държи на решаването на проблема в рамките на ЕС, според кипърската телевизия

11:51 | 18.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Газпром предлага помощ за кипърските банки срещу право за добив на газ*

Руският монополист Газпром е предложил финансова подкрепа за преструктурирането на банките в Кипър срещу правото да започне добив на газ в изключителната икономическа морска зона на острова, съобщи кипърската телевизия Sigma, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Подобен сценарий би позволил на Кипър да се откаже от въвеждането на еднократен данък върху вложенията до 9,9%, за какъвто бе постигнато споразумение с Европейския съюз.

По данни на кипърската телевизия предложението на руския монополист, което е било получено в офиса на кипърския президент Никос Анастасиадис късно вчера, предвижда „значителен контрол на Газпром върху газовите ресурси на страната“.

Позовавайки се на свои източници в обкръжението на кипърския президент, от медията твърдят, че Анастасиадис не възнамерява да осъжда този план, тъй като желае решението на проблема да бъде намерено в рамките на ЕС.

Впоследствие обаче от Газпром опровергаха информацията на Sigma, обяснявайки, че инициатор на предложението е била Газпромбанк. От ИТАР-ТАСС засега не са успели да получат коментар от кредитната институция.

През миналата година бе съобщено, че в кипърския шелф са открити 12 перспективни блока със запаси от петрол и природен газ.

Приетата в събота в Брюксел антикризисна програма за Кипър предвижда отпускането на 10 млрд. евро, както и въвеждането на еднократен данък върху депозитите на всички вложители в банките в страната. Той ще бъде в размер на 6,75% за депозити под 100 000 евро и 9,9% за тези над посочената сума.

*Актуализирано към 12,40 часа с опровержението на Газпром

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 11 години
До Стоян Петров Абсолютно си прав пич Находището на газ е съвместно на Кипър и Израел Газпром може да изнудва Кипър но не може да изнудва Израел Не и е от ранга Русия няма да вземе нито евро но ще разбере имената на тези които са кътали милиарди евро в кипърски банки Имам в предвид руснаци Не че обикновените руснаци ще спечелят от това Просто тези спестители ще трябва да се простят с част от парите си в полза на руски политици ченгета и бюрократи Освен ако не искат да отидат в затвора - за дълго-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Специално Газпром никога на никого не е помогнал.С едно единствено изключение - на парламентарните избори в Русия винаги помага с $ на една група руски граждани да стават депутати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 11 години
Момчета не се хабете. Газпром върви само в България, Молдова, Беларус и тук таме в Средна Азия. Нали кандидатстваха за добив и в Кипър и в Израел. Не става. Плюс това Русия ще им помогне без да я питат. Кипър ще вземе 10% от влоговете на руснаците които възлизат на 25 млр. евро. Така, че 2,5 милиарда не са никак малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
И евро хиените не остават по-назад. Кипър не може да разработи сам газовите си находища. Въпросът е кой ще им "помогне" Русия или ЕС. И двете страни имат огромен паричен ресурс, голямо надаване ще пада. Нашите клоуни само могат да се учат от Кипър. Това е играта на малките в голямата политика - пазарлък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Ръската хиена се върти около мършата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още