IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не хареса високото темпо на ръст на сметките за ток на руснаците

За седмица кабинетът трябва да определи степен на нарастване на комуналните сметки, която да не надхвърля 6% годишно за страната

15:31 | 27.02.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Путин не хареса високото темпо на ръст на сметките за ток на руснаците

Той е убеден, че може да се намери начин да бъдат насочени инвестиции в модернизиране на мрежите. „Например чрез забавяне на ръста на тарифите за определени отрасли. Това са преди всичко тарифите за газ и за пренос на електроенергия. У нас природния газ формира 50% от стойността на топлинната енергия. Към това трябва да се добави значително свиване на потреблението. Т. е. тарифите ще се увеличават, а сметките – не. Икономиите в потреблението трябва да бъдат стимулирани за сметка на отчетните инсталации, за да не се получава така, че хората да отопляват улиците, а не домовете си“, категоричен бе Чибис.

От руския вестник Комерсант припомниха, че секторът се връща към 2010-2011 г., когато при опит за налагане на пределен ръст на цените бе предизвикана вълна от фалити, предимно на по-малките енергийни и отоплителни дружества, последвана от бързо поскъпване на услугите през 2011-2012 г. Разликата ще трябва да бъде поета от компании като монополиста Газпром, който ще се наложи да калкулира допълнителни загуби в годишния си баланс.

Припомнени бяха и проблемите с несъбираемостта на сметките за електроенергия, като особено тежко се оказа положението в Северен Кавказ. Ситуацията там е критична и се променя изключително трудно, заяви изпълняващият длъжността генерален директор на ОАО "МРСК Северного Кавказа" Пьотр Селцовский пред РИА Новости.

„Мащабът на проблема е формиран от години. Мисля, че скоро ще бъде проведен сериозен разговор на тема събиране на дълговете в електроенергетиката на заседание на Държавния съвет“, каза Селцовский.

Той посочи, че дълговете на потребителите на услуги към ОАО МРСК Северного Кавказа и подразделенията му е 5,3 млрд. рубли (175 млн. долара). „Какво показва тази цифра? Тя означава, че през над една трета от годината потребителите в Северен Кавказ са ползвали услугите на компания и електрическа енергия безплатно“, подчерта Селцовский.

На заседание на президентска комисия през февруари бе обявено, че общата сума на задълженията на потребителите към сектора на енергетиката е нараснал през 2012 г. с 60%. Към 1 януари размерът на задлъжнялостта на пазара на дребно на пазара на електроенергия е 19,6 млрд. рубли, а на пазара на едро – 58,3 млрд. рубли.

Според мениджъра проблемите се решават, „но за съжаление не в това темпо и тези обеми, в които е нужно“, а енергоснабдяването на длъжниците в региона често просто не може да бъде прекъснато.

„Кажете, нима можем да оставим без електроснабдяване цял град, например Налчик или Владикавказ? Или как можем да изключим от системата водния канал в Ингушетия? Това ни е забранено даже със закон. Ръководителите на водния канал го знаят и просто не заплащат труда ни. В резултат на това  ОАО Ингушенергосет не може своевременно да плати възнагражденията на своите служители, да не говорим за реализирането на програмите за развитие на електрическата мрежа в републиката“, изтъкна Селцовский.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Хехе, той е толкоз навътре в темата, че лично може да ръководи операцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Я виж ти!Ами да вземат да си изкупят от нас готовите реактори за АЕЦ Белене, да си ги въведат в експлоатация и да не си покачват цените за 100 години. Хем и 100 милиарда евро печалба ще имат както викаше rumen221 от Позитано 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още