IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не хареса високото темпо на ръст на сметките за ток на руснаците

За седмица кабинетът трябва да определи степен на нарастване на комуналните сметки, която да не надхвърля 6% годишно за страната

15:31 | 27.02.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Путин не хареса високото темпо на ръст на сметките за ток на руснаците

За една седмица руското правителство трябва да определи степен на нарастване на сметките в жилищно-комуналната област, нареди президентът на страната Владимир Путин, цитиран от местното икономическо издание РБК Daily.

Средно за страната ръстът на сметките не трябва да надхвърля 6% годишно, поиска Путин на съвещание, проведено вчера. На него руският президент разкритикува остро темпото на ръст на сметките за ток, вода и парно и поиска обосноваване на цените.

Той даде пример със Санкт Петербург, където в някои квартали тримесечните сметки са се повишили с 40%.

По думите на руския министър на регионалното развитие Игор Слюняев най-голям ръст на тарифите за ценообразуване е регистриран в република Алтай и Мурманска област – 225%. Според президента подобна ситуация е недопустима.

Дали Путин се притесни от протестите срещу високите сметки за тока в България ще остане загадка, но след неговата критика РИА Новости съобщи, че е уволнен министърът на енергетиката и жилищно-комуналното стопанство на Мурманска област Генадий Микичура.  Причината за освобождаването му от длъжността са неправилни изчисления, допуснати при подготовката за въвеждане на новите тарифи за услугите в комуналната област в региона, обяви прессекретарят на областната управа Виталий Измайлов.

Губернаторът на Мурманска област Мария Ковтун вече заяви, че новите нормативи при изчисляването на цените на комуналните услуги няма да бъдат въведени, гражданите ще получат коригирани в посока на понижение сметки за януари.

„И само това ли? А не е ли време за такива „погрешни изчисления“ да следва привличане към наказателна отговорност?“, пише gorskova_irina, читателка на investcafe.ru. “Във Велики Новгород „Енергия“ построи за ветераните сграда от картон, където балконите изпопадаха веднага. И какво се случи? Губернаторът Митин просто „скъсва отношенията си с тях“. И всичко е на мястото си. Митин показа, че е „принципен“, строителите получиха парите си, а ветераните пак са без жилища“, добавя тя.

Според руски експерти потреблението на енергийни ресурси реално може да бъде свито с една трета за цялата страна.

В ефира на радиостанция Сити-FM изпълнителният директор на ЖКХ Развитие Андрей Чибис коментира, че общата сметка за заплащане на услугите в комуналния сектор зависи от няколко фактора.

„Първо, от нивото на потреблението. Някъде компаниите представят високи сметки или несправедливо, или заради грешка. На второ място – у нас отдавна влязоха в сила нови тарифи, но в много региони те бяха понижавани по политически съображения (например в момент на предизборна кампания)“, обясни Чибис. По думите му Архангелска и Мурманска област са свикнали с ниски тарифи.

Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Хехе, той е толкоз навътре в темата, че лично може да ръководи операцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Я виж ти!Ами да вземат да си изкупят от нас готовите реактори за АЕЦ Белене, да си ги въведат в експлоатация и да не си покачват цените за 100 години. Хем и 100 милиарда евро печалба ще имат както викаше rumen221 от Позитано 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още