IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се е свила с над 20% от 2008 до 2012 г.

Централната банка на страната очаква БВП да намалее с още 4,5% през тази година

09:50 | 26.02.13 г. 5
Икономиката на Гърция се е свила с над 20% от 2008 до 2012 г.

Икономиката на Гърция се е свила с 20,1% в периода 2008-2012 г., но определено се наблюдава подобрение, след като страната успя да избегне опасността от фалит и излизане от еврозоната, съобщи управителят на гръцката централна банка Йоргос Провопулос, цитиран от АП.

Той допълни обаче, че и тази година икономиката на Гърция ще остане в рецесия, а безработицата ще продължи да расте.

„Опасността от финансов колапс и излизане от еврозоната е преодоляна, а доверието постепенно се възвръща“, коментира Провопулос при представянето на годишния доклад на централната банка.

Тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще се свие с 4,5%, посочва се в доклада на институцията. Прогнозата на централната банка съответства на ревизираните прогнози на правителството.

Провопулос призова властите да не използват рецесията като извинение и да продължат да изпълняват програмата за икономии и реформи. „Някои важни събития създадоха предпоставки за подобряването на икономиката, но няма място за самодоволство“, посочи той.

Мерките за икономии, които прилага гръцкото правителство, както и увеличаването на данъците, доведоха до сериозен ръст на безработицата. По последни оценки нивото й вече надвишава 27%, като при младежите до 24 години е близо 62 на сто.

Финансовият министър на страната Янис Стурнарас се опитва да успокои гражданите на страната, че повече мерки за икономии няма да има, стига обаче да се придържат към програмата за реформи, договорена и с кредиторите на страната.

Стурнарас отхвърли и опасенията, предизвикани от коментарите на висш служител на финансовото министерство, че минималната работна заплата може да бъде намалена до малко над 500 евро. „Правителството няма намерение да намалява още минималната работна заплата“, коментира той.

Стурнарас заяви също, че се правителството в Атина се противопоставя на исканията за допълнително свиване на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Наистина ми е много мъчно да го кажа, но ако погледнем икономическата карта на света излиза, че демокрация и икономически растеж са напълно несъвместими понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Изчакайте малко да се разнесе пушилката след Боко, скоро ще стане ясно какво е оставил след себе си и тогава ги оплаквайте гърците! Те са 11 милиона и имат доказани 200 млрд. евро в депозити само в гръцки банки, а колко в чужди и под дюшеците...?! А ние? Да не се окаже, че те избегнаха фалита на мунти, а ние не сме...! хаха Да не би Боко да е бегал от властта за да не му се налага в неговия мандат да съобщава такъв факт...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И аз така мисля.Трябва обаче цялото стадо да осъзнае това. И дотогава и ние дето знаем тази истина и все още не сме имигрирали сме обречени заедно със стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
993
преди 11 години
Въпросът е, че ако не си оправим къщичката и ние ще станем като тях... Наслушах се на популистки изказвания от рода ще вдигнем това онова, ще дадем еди кво си. Ще дадат от какво, от кого, за кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
На това му се казва "Пирова победа": "Икономиката на Гърция се е свила с 20,1% в периода 2008-2012 г., но определено се наблюдава подобрение, след като страната успя да избегне опасността от фалит и излизане от еврозоната...""Тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще се свие с 4,5%...""Мерките за икономии, които прилага гръцкото правителство, както и увеличаването на данъците, доведоха до сериозен ръст на безработицата..."Още 5 г. такива победи и гърците ще започнат да емигрират в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още