IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на Гърция най-нисък от приемането на еврото

Свитият износ и по-ниските лихвени плащания след преструктурирането на дълга са помогнали за свиването на дефицита

16:08 | 19.02.13 г. 1
Дефицитът по текущата сметка на Гърция най-нисък от приемането на еврото

Дефицитът по текущата сметка на Гърция за миналата година се е свил до най-ниско ниво откакто страната се присъедини към еврозоната, като подсказва, че икономиката бавно реагира на мерките за икономии, предаде Ройтерс.

Данните на гръцката централна банка сочат, че дефицитът по текущата сметка на страната е намалял до 5,58 млрд. евро, или 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), подпомогнат от свития износ и по-ниските лихвени плащания след преструктурирането на дълга.

От статистиката става ясно още, че през миналата година в Гърция е било регистрирано само едно ново Ferrari. За сравнение през 2007 г. - последната преди рецесията да обхване страната, са били регистрирани 21 нови и 37 втора ръка.

„Темпът на корекцията беше впечатляващ през миналата година", коментира Никос Магинас, икономист от National Bank of Greece.

Според оценките на правителството действието на мерките за икономии, както и свиването на икономиката, ще изтрият дефицита по текущата сметка към 2014 г.

Данните на централната банка показват, че вносът в Гърция през миналата година се е свил с 12% до 41,6 млрд. евро. Туризмът, който е генераторът на гръцката икономика, е донесъл само 10,02 млрд. евро заради намалелите посещения от Германия – най-големият туристически пазар на Гърция.

Износът на страната е нараснал със само 3,8% през 2012 г.. Делът на експорта е останал на ниво от около 25% от БВП, което е най-ниският дял от 17-те държави от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iceto
преди 11 години
ако може някой да помогне по това"подпомогнат от свития износ и по-ниските лихвени плащания след преструктурирането на дълга"как свития износ намалява дефицита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още