IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативният Никос Анастасиадис е най-вероятният нов президент на Кипър

Анастасиадис отива на балотаж заедно с независимия кандидат, подкрепен от левицата, Ставрос Малас

10:29 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

Кипър не успя да избере президент в първия тур на изборите. На балотаж отиват консервативният Никос Анастасиадис, който е спечелил малко над 45% от гласовете при 99% преброени бюлетини, и независимият кандидат, подкрепен от левицата, Ставрос Малас, който събира около 27% от гласовете, съобщи New York Times.

Бившият външен министър на Кипър Йоргос Лиликис е трети, като спечели подкрепата на около 25% от избирателите.

Еврогрупата следи отблизо изборите в страната, тъй като от резултатите зависи решението за отпускане на спасителна помощ за страната. Правителството вече постигна предварително споразумение с държавите от еврозоната и прие мерки за икономии.

Искането за помощ обаче среща съпротивата на някои страни, включително и Германия, заради съмненията, че кипърските банки са центрове за пране на пари на руски олигарси.

От кандидатите за президент на страната Никос Анастасиадис се представи като най-способният да води преговорите за спасителната помощ. Опонентът му Малас пък настоява, че той може да договори възможно най-добрите условия по спасителната помощ.

Според анализатори и резултати от проучвания на общественото мнение най-вероятният победител на балотажа е 66-годишният Анастасиадис. „Това е победа за силите, които искат да отворим нова страница“, коментира той късно снощи, след обявяването на първите резултати.

Според анализатори обаче гражданите на Кипър все още не са напълно сигурни дали Анастасиадис заслужава да поеме поста. Още повече, че ако спечели, той ще бъде изправен пред дълъг списък приоритетни предизвикателства, едно от които да успокои опасенията, че страната няма да изпадне в невъзможност да си плаща дълговете.

Отиващият си президент Димитрис Христофиас, който не се кандидатира за нов мандат, коментира, че това не е най-лошата криза, през която преминава страната, но „някои искат да забравят това“. Той посочи, че е отишъл до изборната урна, за да подкрепи „устойчивостта, демокрацията и прогреса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още