IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния продава доларови ДЦК за първи път през 2013 г.

Страната планира да емитира 10-годишни облигации за между 500 млн. и 1,5 млрд. долара, чиято доходност вероятно ще е около 4,6%

17:02 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънският президент Траян Басеску. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънският президент Траян Басеску. Снимка: Ройтерс

Румъния възнамерява да продаде деноминирани в долари облигации за първи път през тази година, за да покрие бюджетния си дефицит и да рефинансира достигащи матуритет дългове при по-ниска цена, съобщава Bloomberg.

Източноевропейската страна ще се опита да продаде 10-годишни облигации за между 500 млн. долара и 1,5 млрд. долара, се посочва в изявление на румънското финансово министерство. През февруари 2012 г. Румъния продаде 10-годишни облигации за 750 млн. долара при доходност от 6,45%.

Доходността вероятно ще достигне около 4,625%, коментира запознат с предстоящата продажба източник, пожелал анонимност поради конфиденциалността на информацията. Подобна доходност би била по-ниска от достигнатите 5,4%, платени от Унгария при продажбата на 10-годишни ДЦК за 3,25 млрд. долара.

„Аз очаквам приличен интерес към аукциона особено от страна на чуждестранните инвеститори, чийто апетит за дългосрочни облигации е все още много голям“, казва Виктор Забо, който управлява активи за 11 млрд. долара в Aberdeen Asset Management в Лондон и планира да инвестира в румънски облигации.

"Унгария плати висока лихва, за да продаде голямо количество дълг, докато Румъния може да си позволи да обърне повече внимание на доходността, тъй като не се нуждае от финансиране толкова отчаяно“, допълва той.

Доходността по румънските облигации през последната година се понижи, след като напрежението между президента Траян Басеску и премиера Виктор Понта спадна, а проведените на 9-ти декември избори гарантираха на правителството супер мнозинство в парламента.

„Дни след аукциона в Будапеща днешната продажба в Букурещ разкрива колко голям е апетитът за високодоходни европейски облигации“, казва Николас Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy Ltd.

„Румъния е в добра позиция да се възползва от това поради комбинацията от членството си в съюза, атрактивните възможности за carry-търговия – популярна валутна стратегия, при която инвеститорите се възползват от разликите в лихвените проценти по дадена валутна двойка – и доброто сътрудничество с Международния валутен фонд (МВФ)“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 14.02.13 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още