IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария пласира облигации за 3,25 млрд. долара

Страната се завърна на международния пазар след 21-месечно прекъсване заради отказа си от споразумение за кредит с МВФ

11:03 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Унгария пласира облигации за 3,25 млрд. долара

Доходността по деноминираните във форинти държавни облигации намаля, след като от август насам централната банка на страната понижи основната лихва с общо 1,5 процентни пункта до 5,5%, което е най-ниското ѝ ниво от 2010 г.

Откакто пое властта през 2010 г., Орбан национализира пенсионни активи, управлявани от частни компании, наложи специфични данъци на банките, телекомуникационните и енергийните компании и принуди кредитни институции да поемат загуби по заеми в чужда валута.

Той би могъл да използва възможността, която се създаде с успешното емитиране на облигациите, за пореден „неблагоприятен“ завой в политиката си, като евентуално назначи министъра на икономиката Дьорд Матолчи за председател на централната банка, смята Питър Атар Монталто, стратег в лондонския филиал на Nomura Holdings Inc. „Трябва да бъдем нащрек“ след продажбата на облигациите, убеден е Монталто.

Цената на застраховките срещу фалит по унгарския дълг намаля с 4 базисни пункта до 289 пункта вчера, сочат данни на CMA, която е собственост на McGraw-Hill Cos. и набира данни от дилъри на пазара на частни сделки в Лондон.

„Това, че Унгария се оказа в състояние да осъществи продажбата при тази доходност въпреки доста по-очебийните специфични рискове говори доколко се е променила обстановката на пазара през последните няколко месеца“, заяви Никълъс Спиро, управляващ директор в Spiro Sovereign Strategy Ltd. в Лондон. „Махалото на настроението спрямо Унгария се е люшнало от параноята към удовлетворението“, добави той.

След оповестяването на информацията за успешния аукцион унгарската валута поскъпна с 0,2% до 290,11 форинта за евро, заличавайки загуби от 0,7% в рамките на вчерашната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още