IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е изключено гръцки фермери да блокират границата с България

Едно от основните искания на фермерите е да продават продукцията си без посредници

13:26 | 09.02.13 г. 6
<p>
	Протест на гръцки фермери пред министерството на земеделието в Атина, 6 февруари 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест на гръцки фермери пред министерството на земеделието в Атина, 6 февруари 2012 г. Снимка: Ройтерс

Гръцките фермери засилват блокадите в цялата страна, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Прото тема" като допълва, че не е изключено да се затвори пътя към границата с България. Блокади в момента има на магистралите Серес-Солун и Серес-Промахон.

Фермерите протестират вече втора седмица и за почивните дни планират мобилизиране на колкото се може повече земеделски машини. Те заплашват да затворят магистралите в страната и да докарат трактори и камиони в Атина, призовавайки и други социални групи да се присъединят към тях.

По-рано през седмицата правителството на премиера Андонис Самарас одобри пакет от мерки, който частично удовлетворява исканията на протестиращите. Според земеделците обаче правителството се подиграва с тях и им "хвърля трохи". Решение за по-нататъшните си действия фермерите ще вземат на съвещание в неделя в град Лариса.

Министърът на земеделското развитие Атанасиос Цафтарис коментира, че проблемите се решават с диалог, разбиране и търпение, а не с изнудване. Той отбеляза, че министерството  „всекидневно се опитва да реши колкото може повече проблеми по ефективен начин и според възможностите на гръцката икономика".

Едно от основните искания на фермерите е да продават продукцията си без посредници, тъй като те получават по-голямата част от печалбата, посочва "Прото тема".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Сигурно защото ние масово им изкупуваме стоките, стоки които можеше да си произведем сами ако не бяхме разрушили селското стопанство. Нека затворят границите аз гръцки стоки бойкотирам, може пък да потръгнат нашите. Даже границите сами трябва да ги затворим и да наложим мита, да видиш как веднага потребелението ще се преорентира към местното производство. Таковал съм ти отворения пазар - разграден двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Уникално: защо българската граница да преграждат скъпите съседи? И защо, ако ще нанасят щети, основно, са ориентирани на североизток? Сега да кажат, че българите сме им виновни за икономическата и дълговата криза, а? Сигурно ще е вярно, 'баси. Чудна работа, защо не протестираха, когато Европа им опрости сто милиарда Евро дълг? А за прекупвачите, да не би сега да се усетиха? Ами нека си направят кооперативи помежду си и да продават със свои сили, някой ги спира ли? събират се в района, товарят на тировете, кой колкото тона набрал и после, си вземат според продаденото. Ама ОХИ, налЭ? Няма закон, който да ги задължава да продават на ***. По-скоро, струва ми се, и те страдат от прекален индивидуализъм и не приемат в един камион да товарят двама съседи от двете страни на пътя, например. Хитрата сврака-с дата крака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Гръцки" фермери. Та те на 80% са Българи по произход. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Нещо му липсва на заглавието!Или една "," или едно съюзче "да"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още