IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще проучва за природен газ край бреговете на Кипър

Реален добив може да започне най-рано през 2018 г., а износ - през 2019 г.

17:49 | 06.02.13 г.
Total ще проучва за природен газ край бреговете на Кипър

Френската компания Total ще проучва за нефт и газ край бреговете на Кипър, предаде Ройтерс.

Това е третата сделка с енергиен концерн през последната една година за разработването и експлоатацията на евентуалните крайбрежни залежи на острова като начин за преодоляване на ефекта от строгите икономии, посочва агенцията.

Реалният добив може да се очаква да започне най-рано през 2018 г., а евентуален износ на синьо гориво - през 2019 г.

Кипърският министър на търговията, промишлеността и туризма Неоклис Силикиотис коментира, че проучването и добива на нефт и газ ще облекчат тежката икономическа ситуация, в която изпадна страната.

“Кипър окончателно и безвъзвратно ще обърне гръб на стерилната политика на строги икономии, наложена на южните страни”, коментира Силикиотис.

Кипър съобщи за новооткрити крайбрежни залежи на природен газ през 2011 г., а според оценки на американската компания Noble ги оцени на близо 200 млрд. куб. метра. Ако оценките са верни, запасите ще стигнат за задоволяване на вътрешните потребности от синьо гориво за около 250 години.

Турция обаче възразява срещу сондажите за нефт и газ край Кипър, което може да се окаже пречка, ако страната реши да проучва за експлоатация залежи по северното крайбрежие.

Засега Total ще прави сондажи в два блока край южните брегове на острова.

Агенцията припомня, че отиващото си правителство на страната подписа споразумение с консорциум, воден от италианската Eni и южнокорейската KoreaGas Corp за проучване за добив на нефт и газ. През следващите три години се очаква властите да дадат разрешение за сондажи в още 10 полета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още