IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК блокира 4 млрд. евро за Полша

Брюксел спря неизразходвани пари за пътища, след като започна прокурорска проверка за манипулации на търгове

16:00 | 31.01.13 г. 1
<p>
	За да бъдат отблокирани средствата, Полша трябва да направи мащабна проверка и съответните финансови корекции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За да бъдат отблокирани средствата, Полша трябва да направи мащабна проверка и съответните финансови корекции. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) блокира 4 млрд. евро от парите за пътища на Полша, след като прокуратурата в страната започна проверка на 10 директори на строителни фирми и шефа на пътната агенция заради манипулации на търговете за финансирани от Европейския съюз проекти, съобщи онлайн изданието euobserver.com.

Средствата са неизразходваният бюджет от оперативната програма "Инфраструктура и околна среда" за програмния период, който изтича в края на тази година. От тях 382 млн. евро са по линия на програмата за развитие на Източна Полша, допълва изданието.

Полша ще трябва да предприеме мащабна проверка, за да установи нередностите и да направи нужните финансови корекции, за да й бъдат възстановени средствата, уточняват от Брюксел.

Неправомерно изплатените средства пък ще трябва да бъдат възстановени, предупредиха от ЕК.

"Комисията има нулева толерантност, когато става въпрос за измами“, посочва се в изявление на институцията.

Министерството на регионалното развитие на Полша определи решението на ЕК като „напълно неприемливо“ и „внезапно и неоснователно“. „Ние вярваме, че Европейската комисия ще промени решението си бързо“, коментира зам.-регионалният министър на страната Адам Зджебло.

Регионалният министър Елжбета Бенковска на свой ред посочи, че полската система на подбор на проекти и избор на изпълнители е „абсолютно точна“ и в случая „Полша е потърпевшата страна, ако има предполагаеми тайни споразумения“.

Според говорителя на ЕК Ширин Уилър Варшава е била уведомена още на 21 декември за спирането на парите. Информация в медиите обаче се появи чак днес.

Уилър допълни, че като цяло Полша е модел за подражение при усвояването на евросредства, но обвинението срещу 11-те мениджъри поставя въпроси за разпространението на „вредни практики“. „Ако не получим уверения в противното, няма да изпълним отговорностите, които имаме към полските данъкоплатци“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А еврото продължава да чупи рекорди. Сега какво трябва да викам УРА или УЖАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още