IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия ще отпусне кредит на Кипър, ако и ЕС стори същото

Освен Кипър и Сърбия, още 2-3 държави търсят пари от Русия

15:46 | 23.01.13 г.
<p>
	Дмитрий Медведев на форума в Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев на форума в Давос. Снимка: Ройтерс

Русия ще отпусне кредит на Кипър само при положение, че същото направи и Европейският съюз, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия Bloomberg, цитирано от РИА Новости.

„Само в случай, че се убедим, че икономическите решения, които се вземат в Европейския съюз, се изпълняват, и в случай, че нашите европейски партньори също дадат нещо на Кипър“, каза Медведев.

През 2011 г. Русия отпусна кредит на Кипър на стойност 2,5 млрд. евро със срок на погасяване от 4 години и половина при относително ниска в сравнение с искания от международните пазари лихва от 4,5% годишно.

През лятото на 2012 г. Кипър се обърна към Русия за нов заем, този път от 5 млрд. евро, но засега искането не е получило одобрението на руските власти. Наскоро страната помоли Русия заемът от 2011 г. да бъде разсрочен.

Островната държава се изправи пред остра финансова и бюджетна криза и бе принудена да се обърне за помощ към ЕС и Международния валутен фонд.

Освен Кипър и Сърбия, за заеми към Русия се обръщат и партньорите ѝ от Общността на независимите държави (ОНД), както и от Европейско-азиатското икономическо сътрудничество, а помощта се оказва чрез специален антикризисен фонд, съобщи още Медведев.

„Списъкът с тези страни не е особено голям, а може и да остане такъв, и слава Богу“, каза той, отговаряйки на въпрос кои държави освен Русия и Кипър са се обърнали към Русия за заем.

„Засега подобни молби са 2-3, не повече. Макар че имаме молби и от партньорите ни от ОНД, от ЕАИС, но разполагаме с антикризисен фонд, чрез който помагаме на тези държави да решат икономическите си проблеми“, обясни руският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още