IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутните алтернативи на еврото процъфтяват в Гърция

Най-мащабна е инициативата във Волос, където в местната система за взаимопомощ и бартер чрез ваучери са се регистрирали над 1 300 души

16:54 | 03.01.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На някои пазари в Гърция вече се пазарува с алтернативи на еврото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На някои пазари в Гърция вече се пазарува с алтернативи на еврото. Снимка: Ройтерс

Оживен пазарен ден във Волос, Гърция. Ангелики Йоаниту е продала прилично количество зехтин и сапун, а приятелката ѝ Мария жъне успех с пресните си сладки. Сделките на пазара обаче не се правят с евро, пише британският в. Guardian.

Местните жители са измислили свой начин да се справят с мерките за икономии, заради които изгубиха до 40% от разполагаемия си доход. Във Волос беше приета валутна алтернатива на еврото, известна като Tem.

Това всъщност е система за взаимопомощ и бартер чрез ваучери, в която до момента са се регистрирали над 1 300 души.

„Става въпрос за размяна и солидарност, помагаме си един на друг в тези трудни времена. Може да се каже, че някои от нас имат мечти за една утопия без евро“, коментира Ангелики Йоаниту.

За потребителите местната валута е не само ефикасна противоотрова срещу намаляването на заплатите и покачващите се данъци, но и „добър вид търговска терапия“. Заради кризата все повече домакинства в страната изпадат в риск от бедност и решават да се включат към алтернативите. Така те избягват и купуването на стоки и услуги на кредит.

Йанис Григору, социолог и един от основателите на алтернативната мрежа във Волос, обяснява, че за много хора тя играе двойна роля – от една страна компенсира пропуснатите доходи, а от друга функционира и като защитна мрежа.

„По-възрастните хора в страната помнят времената на бартера, когато в селата сирене и мляко се разменяха за месо и брашно“, коментира Григору.

Подобни инициативи на местно равнище се появяват в цяла Гърция, но тази във Волос е най-мащабната от всички, тъй като градът от процъфтяващ индустриален и търговски пристанищен център се превърна буквално в умиращо селище на безработни.

Миналата година гръцкото правителство подкрепи със закон творческите начини за справяне с кризата. Безбройните ваучерни системи няма как да заменят еврото официално, но са жизнеспособна алтернатива, която все пак не е създадена с цел укриване на данъци, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Благодаря ви за подкрепата, колега. Ако аз те задължа да използваш избрана от мен валута и не ти давам възможност без нея да си купиш жилище, да си купиш автомобил, да изкараш шофьорска книжка, да си изкараш някакъв документ или да ползваш каквито и да било административни услуги - например да се ожениш и т н всичко, което си изброил ти ще ме наречеш робовладелец. Когато държавата прави същото ти си горд и щастлив. Аз не желая да бъда роб на държавата, както винаги до сега съм го правил. Аз до ден днешен живея без документи за самоличност, шофьорската ми книжка отдавна е изтекла, но това не ми попречи една година да работя като ...шофьор. С алтернативната валута също ще се справим - не се притеснявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
eldred
преди 11 години
Времето когато е нямало банкери, банки, лихви и цялата свързана с тази паразитна дейност *** му се вика средновековие и изобщо не е било особено приятно. А алтернативна валута няма как да си направим понеже тя ще е безполезна за всичко друго освен при размяна на чушки и домати. Държавата те задължава да ползваш избрана от нея ввалута и не ти дава възможност без нея да си купиш жилище, да си купиш автомобил, да изкараш шофьорска книжка, да си изкараш някакъв документ или да ползваш каквито и да е административни услуги. Не можеш да извършваш електронни разплащания, да си поръчаш нещо от чужбина и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Разбира се, няма никакъв проблем. Както и няма проблем да си направим собствена алтернативна валута. Възможно е този път това да е изхода от кризата. Загърбваме всички провалени официални валути и си правим своя. Най-смешното е, че няма начин да ни спрат. За данъци да не говорим. Освен това няма да има банкери, банки, лихви и цялата свързана с тази паразитна дейност ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Съгласен съм, искам да минем и ние на тази валута, за какво ги плащаме тези данъци така или иначе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Всъщност не става дума за укриване на данъци, а за пълно неплащане на данъци, защото с тем няма начин да си платиш данъците, дори и да искаш, защото това дори не са пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
..."не е създадена с цел укриване на данъци"... и за какво им е тогава???...айде де ...как пък не...как се плащат данъци с бартер???...по-рано е имало наряд..влиза бирника и ти опразва хамбара...а ние дори и през Жан Виденовата зима не стигнахме до бартер....ми да си вземат 1000 евровите пенсий и да дойдат тук в БГ да "мизерстват"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Аз съм гледал едно клипче за тази алтернативна валута и според мен всичко е много добре измислено. Не е направена за укриване на данъци, защото при тях няма данъци въобще и дума не става за такива. Явно имат и добри юристи, защото от тяхна гледна точка еврото е неконвертируема валута и никога не биха ти продали тем срещу евро. Нито биха продали някоя от стоките си срещу евро. Така че за какви данъци говорим. Ако този модел се окаже успешен ще има много интересни последствия. Аз лично смятам напролет да прескоча до Волос и ако нещата са горе долу както си ги представям ще се включа в системата със всичка сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
vasil_1978
преди 11 години
И по зле ще става при братята елини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 11 години
Скоро и у нас.Предлагам разменното средство да е литър домашна ракия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още