IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция регистрира първичен бюджетен излишък от 2,3 млрд. евро към ноември

Мерките за ограничаване на разходите започват да дават резултати, според зам.-министъра на финансите Христос Стаикурас

18:42 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция регистрира първичен бюджетен излишък от 2,3 млрд. евро към ноември

Гърция е постигнала първичен бюджетен излишък от 2,3 млрд. евро за периода януари-ноември 2012 г. при дефицит от 3,6 млрд. евро за същия период на 2011 г., сочат данни на гръцкото министерство на финансите, цитирани от онлайн изданието ekathimerini.com.

По думите на зам.-министъра на финансите Христос Стаикурас данните са индикация, че мерките за ограничаване на разходите започват да дават резултати.

"Това развитие в изпълнението на бюджета показва, че целенасочените усилия за фискална реформа, адаптация и дисциплина започват да се отплащат“, коментира Стаикурас.

По думите му се изграждат условията за „постепенно рестартиране на икономиката на страната“, за да се премине към „устойчив растеж, базиран на солидна основа“.

Финансовите министри на държавите от еврозоната през ноември се съгласиха да дадат на Гърция още две години, за да постигне Атина целта за първичен излишък от 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Същевременно други данни на гръцкото финансово министерство сочат, че просрочените задължения на правителството са отбелязали лек спад през първите 11 месеца на 2012 г. до 8.56 млрд. евро, след като достигна връх от 8,7 млрд. евро в периода януари-октомври.

Повече от половината от просрочените задължения са на социално-осигурителните фондове, които се дължат 4,4 млрд. евро, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още