IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хиляди гърци отписват колите си

Само през декември от движение са били спрени над 70 000 автомобила

18:48 | 29.12.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Хиляди гърци отписват колите си

Трудни времена настъпиха за шофьорите в Гърция: заради драматичната финансова ситуация десетки хиляди хора не са в състояние вече да си плащат пътния данък. В данъчните служби на страната в петък се образуваха дълги опашки, предаде Ройтерс.

Много хора решават да предадат регистрационните номера на колите си, за да не са принудени да плащат данъци върху МПС и през 2013 г.

"За момента в нашето семейство приключваме със шофирането. Не можем да си позволим 265 евро за пътен данък“, обявява 40-годишна жена пред гръцки телевизионен канал. Тя притежава 1.6-литрова кола от среден клас.

От 2007 година насам над 600 хиляди автомобилисти в Гърция са свалили номерата си, тъй като не са в състояние да си плащат данъците. Автомобил със снети номера в страната не се облага от държавата.

Според данни на Министерството на транспорта само през декември над 70 хиляди собственици на превозни средства са извадили колите си извън пътя, което е с 15% повече в сравнение със същия месец на миналата година. До петък според министерството едва 60% от шофьорите са платили данъци върху леките си автомобили. Финансовото министерство се надява от тези данъци в хазната да влязат 1,2 млрд. евро, но досега е събрало само 520 милиона евро. Министерството на транспорта разглежда възможността за удължаване на срока за плащането, съобщи държавното радио ERA1.

Заради суровите мерки за икономии на заплашената от банкрут страна доходите на гърците според оценки на синдикатите (GSEE-ADEDY) са намалели с близо 30 на сто от 2009 г. насам. В битката на държавата за повече приходи собствениците на над 15-годишни малки коли трябва да плащат 120 евро пътен данък. Собствениците на луксозни автомобили ще трябва да платят пък 1320 евро, съобщи държавното радио. През 2011 г. в Гърция са били отрегистрани общо 250 000 автомобила.

Продължава да расте и сивата икономика. Междувременно 35% от хората работят на черно. През 2011 г. този дял все още е бил 29%, а през 2010 г. - около 25%, съобщи инспекционната служба (SEPE) в петък. Като цяло през 2011 г. е имало около 19 000 проверки, а в близо 6700 случаи са били открити нередности.

Безработицата в Гърция е на рекордното ниво от над 25%. 58% от младите хора на възраст под 24 години нямат работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Масовите запати там никога не са били 4 000 евра в Гълция , а сега още по малко ! И пенсиите им вече не са 1000 евро. Лошата новина за тях е че лошото тепърва им предстои....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
С голи лозунги не става брат. Парите не идват от нищото, както си мисли модерния запад + Гърция. За някой от тук пишещите също много неща не са ясни. "Ако тия безработни останат без доходи, няма ли да се свие потреблението?" Ще се! Това е разковничето! Или да търсят работа или да спират да потребяват. При гарантирано потребление кой би си търсил работа?? НЕ И ГЪРКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
STRAHO
преди 11 години
"Ако премахнат помощите за безработни и намалят данъците, може и да съберат нещо."Въпрос: Ако тия безработни останат без доходи, няма ли да се свие потреблението? На база по ниското потребление няма ли да се свият приходите на бизнеса и от там приходите в хазната!? Ама че БГ философия. Вместо да се бори бизнеса, да изнася продукция и да внася пари от германците или други народи например, за да се подобри положението в собствената си страна, да напира да направи собствения си народ голтаци, за да дава хляб на чуждите народи потребявайки тяхната продукция! Шапка им свалям на гърците, за усилията им да запазят благоденствието на слабата част от обществото си! Усилията им показват функциониращо гражданско общество за разлика от ситуацията у нас. Прави са като ни наричат роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Тези бронирани глави бюрократи няма да се научат, че колкото повече вдигат данъците, толкова по-малко влиза в хазната, защото по-малко хора и фирми си ги плащат.Ако премахнат помощите за безработни и намалят данъците, може и да съберат нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Безработните получават толкова пари, че не си струва труда да си търсиш работа."Сигурно това е светлото бъдеще към което трябва да се стремим всички. Колко са 25%+ безработица за една европейска държава. Нали за това има печатница, са храни търтеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
wenci
преди 11 години
Не ги мислете Гърците и не се впечатлявайте, те отписват вторите си коли - с четни/нечетни номера и пак ще се движат с кола из Атина.Е по-малко естествено....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
coko_boko
преди 11 години
В Югозападна България поголовно се регистрират автомобили от Гръцки собственици. Реално погледнато България за Гърците е идеална и за изместване на бизнеса... Глобите са нищожни, администрацията ни не бърза да се събере вземанията, нямаме Толл Такси (все още), данък печалба 10%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Нека да не съжаляваме маляките. Бабите им са с пенсии над 1000 евра, а заплатите им над 4000 евра. Безработните получават толкова пари, че не си струва труда да си търсиш работа. Цените в магазините им са една идея по-високи от нашите. Ние сме в пъти по-зле от тях ... ние сме неандерталци спрямо тях. Пък който иска нека им събира помощи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Румънците отдавна го направиха, цяло Гюргево се регистрира и пазарува само от Русе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
да ги регистрират у нас ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още