IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносната за Гърция година

Атина се сбогува с трудни 12 месеца, но и следващите 12 няма да са лесни

09:30 | 29.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. Снимка: Ройтерс

Атинската търговско-промишлена палата очаква през първото тримесечие около 36 000 нови фалити. Отдавна и здрави компании попадат във водовъртежа на кризата, защото банките им отказват кредитни линии за текущия бизнес, а приходите от продажби спадат. Институтът за световна икономика в Кил прогнозира за следващата година увеличение на безработицата в Гърция до 29,3%. През 2014 г. делът на гърците без работа дори може да достигне 31% от трудоспособното население. 

„HOPE“ – "Надежда" - с големи букви, изрязани от стиропор и поръсени със сребърен блясък, думата е написана на витрината на моден магазин на Атинската Vouliagmenis Avenue. Надежда - гърците не си пожелават нищо повече тези дни, освен поне един проблясък на надежда. Но повечето не смеят дори да вярват. Те знаят, че са изправени пред още една година на рецесия, може би най-трудната от началото на кризата.

Министърът на финансите Янис Стурнарас е реалист. Той наскоро осигури така нужната на Гърция кредитна линия в размер на 34,3 милиарда евро, а през първото тримесечие в Атина ще пристигнат други 18,2 млрд. евро. Но Стурнарас предупреждава: рискът от банкрут на държавата не е окончателно премахнат. Той вижда 2013 г. като "година на вземане на решения", годината, в която "Гърция ще успее или ще се провали".

И за Самарас 2013-а е съдбоносна година. Въпреки че той настоява, че иска да управлява до края на редовния законодателен мандат в средата на 2016 г. Дотогава наистина промяната може да е настъпила. Но въпросът е дали неговата коалиция ще задържи толкова дълго своет парламентарно мнозинство, което вече започна да се рони. Също така не е сигурно дали политическата система на Гърция ще остане непокътната, след като все повече и повече хора губят работата си, все повече и повече семейства попадат в бедност. Кризата дава фураж на популистки партии като радикалната левица СИРИЗА. СИРИЗА води във всички последни проучвания на общественото мнение. Още по-обезпокоителен е възходът на неонацистите, чиято партия "Златна зора" вече е на трето място в социологическите проучвания. Дори трезвеният Самарас предупреди за "възможност за възникване на нов Ваймар" в страната му.

Когато съседката Панайота излиза от асансьора на четвъртия етаж, тя се обръща за кратко и казва със саркастична усмивка "Самарас поне не се ли зарадва?" Журналистът на германския вестник веднага разбира какво иска да каже гъркинята – фактът, че премиерът Самарас е избран за политик на годината от читателите на Handelsblatt, е отразен от почти всички гръцки вестници и телевизионни канали.

Самарас наистина се е зарадвал от признанието, казват запознати. Във вътрешен план това не е особено полезно. За много гърци наградата идва от грешния подател. Германия и германците са, да го кажем по-внимателно, не особено долюбвани в Гърция. Изискванията за спестяване на международните кредитори се разбират от много гърци като германски диктат. Лидерът на радикалната лява опозиция Алексис Ципрас порицава Самарас и неговите коалиционни партньори като "Меркалисти", които се предполага, че глезят и се умилкват около канцлера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Рекордна безработица, рекордни дългови нива, висока реална инфлация, демогравска, образователна и индустриална криза. По тези показатели само САЩ и Япония бият. Веднага след това идва невероятното комунистическо чудо ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ако погледнем бюджетните показатели ЕС май се справя по-добре от изброените страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още