IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносната за Гърция година

Атина се сбогува с трудни 12 месеца, но и следващите 12 няма да са лесни

09:30 | 29.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. Снимка: Ройтерс

Насърчаването от страна на S&P не е единственият светъл лъч. Малко преди края на годината имаше истински потоп от добри новини:

- След успешното обратно изкупуване на дълга Европейската централна банка вече приема гръцки държавни облигации като обезпечение. Така атинските банки получават евтина ликвидност и да могат да я предадат и на икономиката.

- През първите осем месеца на 2012 г. Гърция успя да увеличи износа си с единайсет процента - индикация за подобряване на конкурентоспособността на страната.

- Гигантът за потребителски стоки Unilever ще прехвърли през следващата година производството на 110 продукти от други европейски фабрики в Гърция - и заради по-ниските разходи за труд тук.

- Доверие в региона "Гърция" показват и други мултинационални компании: Philip Morris в Атина откри нови производствени линии, а холандската група за храни Royal Friesland Campina сега премества целия си бизнес за Югоизточна Европа в Гърция.

- Китайският логистичен гигант Cosco е удвоил в края на годината броя на контейнерите си в Пирея - държавното дружество извършва там дейността си от сега най-големия си център извън Азия.

- Какъв потенциал за растеж Гърция има е в областта на логистиката показва още една сделка: американският производител Hewlett-Packard (HP) ще направи в сътрудничество с Cosco Пирея хъб за разпределението на свои продукти в Азия и Централна Европа, Средиземноморието, Близкия изток и ОНД. Така Пирея ще замени досегашния център Ротердам.

- С министърът на финансите Янис Стурнарас имаше добри новини за Коледа: дискалната консолидация е плодотворна. За първи път от началото на кризата Гърция ще изпълни годишната цел за дефицит. Дефицитът може да бъде дори по-малък от очакванията: в края на ноември той възлиза на 12,9 милиарда евро – а в бюджета за единадесетте месеца бе заложен дефицит от 15 млрд. евро.

И така – премина ли страната през най-лошото. Премиерът Андонис Самарас вярва: "2013 г. Ще е година на промяната". Скоро ще се видят :“признаци на възстановяване" и "светлина в края на тунела", казва Самарас. Той трябва да говори така. Министър-председателят трябва да се опитва да насърчи падналите духом сънародници. Но ако е честен, трябва да признае: преди да тръгне нагоре, страната ще преживее поне още едно спускане. Дъното не е достигнато. Тройката очаква за 2013 г. по-нататъшен спад на брутния вътрешен продукт с 4,2%. Така че Гърция в края на следващата година вече може да е загубила една четвърт от своята икономическа сила - безпрецедентен спад в следвоенната история, сравним само с голямата депресия в САЩ след срива на фондовия пазар от 1929 г.

Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Рекордна безработица, рекордни дългови нива, висока реална инфлация, демогравска, образователна и индустриална криза. По тези показатели само САЩ и Япония бият. Веднага след това идва невероятното комунистическо чудо ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ако погледнем бюджетните показатели ЕС май се справя по-добре от изброените страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още