IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският производствен сектор е атрактивен за инвестиции

Стратегическото положение на Полша, висококвалифицираната работна ръка и растящите разходи за развойна дейност правят страната привлекателна, посочва доклад

16:40 | 27.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полският производствен сектор е атрактивен за инвестиции

Местоположение, стабилна икономика, гъвкав пазар на труда и система за публично подпомагане са в основата на привлекателността на Полша за европейски, американски и азиатски инвеститори в производствената промишленост, се казва в доклада на Jones Lang LaSalle, PAIiIZ, Ernst & Young и Hays Poland на тема: "Произведено в Полша. Ръководство на инвеститора за фирми-производители". 

Трите основни фактори в областта на човешките ресурси, които определят инвестиционния потенциал на дадено местоположение са разходи за заетост, наличност на персонал и качеството на самата работа, се посочва в доклада. 

Цената на работното време в Полша е около 7,10 евро на час, което е по-ниско, отколкото в Чехия, Словакия и Унгария. Месечна работна заплата в производствения сектор варира между 350-475 евро за работно место в производството (физическа работа) и 3100 - 6675 евро за високи мениджърски позиции.

Повишаващите се цени за транспорт, промените в нивото и структурата на търсенето, валутният риск и други, свързани с участието в конкретната верига на доставки, са факторите, които имат забележимо въздействие върху инвестиционната привлекателност на определени пазари, се казва в доклада.

Като резултат, завръщането на първоначалното място, или ниършоринг (прехвърляне на процеси в страна, която се намира близо географски и културно), на инвестиции в производствения сектор, заедно с намаляващите предимства на разходите, ще бъдат все по-често приемани като начин за увеличаване на оперативната ефективност, се казва там.

Тази тенденция отваря все повече възможности за Полша, която благодарение на стратегическото си местоположение в центъра на Европа и в непосредствена близост до Германия, с достъп до висококвалифицирани работници и с увеличаващите се разходи за научноизследователска и развойна дейност, все по-смело се конкурира за атрактивни, комплексни проекти.

Полша също така е от интерес на инвеститори извън Европа поради функцията си на връзка между пазарите от Централна и Източна Европа със 100 милиона потребители и Западна Европа с 500 милиона потенциални клиенти. Все повече и повече потоци на преки чуждестранни инвестиции към Полша идват от американски и азиатски страни.

През 2011 г. общата промишлена стойност на продукцията е достигнала 278,3 млрд. злоти (66,2 млрд. евро). Според Oxford Economics в годините 2011-2021 тя ще расте средно с 3,7% годишно. Прогнозира се, че промишленото производство през следващото десетилетие ще бъде с растеж по-висок от ръста на БВП и до 2021 г. ще достигне средна годишна стойност от 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още