IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа бяга от еврото

Страните от региона са все по-предпазливи към единната валута, пише Financial Times

11:35 | 21.12.12 г. 4
Източна Европа бяга от еврото

В най-новите страни членки на Европейския съюз от Източна Европа се наблюдава все по-малък ентусиазъм за приемане на еврото, пише британският вестник Financial Times.

Министър-председателят на Латвия Валдис Домбровскис предупреди, че сънародниците му се настройват против единната европейска валута. Той каза, че в балтийската държава има съпротива срещу обмисляното влизане в еврозоната до 2014 година.

"Пет години по-рано, преди кризата в еврозоната, всички искаха да приемем еврото, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени", заяви латвийският премиер в интервю за вестника.

Домбровскис, който предприе една от най-строгите политики на икономии в Европа, отчасти за да съхрани надеждите на Латвия за влизане в еврозоната, каза, че правителството му се придържа към целта за приемане на еврото през януари 2014 година, но призна, че ще трябва да положи доста усилия за това.

Съседна Естония, която също преживя строги мерки за икономии и тежка рецесия, се присъедини към еврозоната миналата година.

Според европейския комисар по валутните въпроси Оли Рен Латвия е на път да приеме еврото, след като успешно е изпълнила всички условия.

България, която подобно на балтийските страни е прикачила своята валута към еврото и е една от трите държави членки на ЕС, изпълняваща напълно критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, наскоро даде да се разбере, че в скоро време не планира да приема еврото.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че правителството му не възнамерява да приема единната европейска валута, преди да е приключила кризата в еврозоната, тъй като не смята, че е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея, посочва изданието.

В Полша обществената съпротива срещу приемането на еврото се увеличава със задълбочаването на кризата в еврозоната.

Правителството настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни съответните критерии и когато, както се изрази министър-председателят Доналд Туск, "еврозоната бъде безопасна за всеки от своите членове".

В съседна Чехия ентусиазмът е още по-малък. Според правителството страната няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата му, който изтича през 2014 година, а най-рано след 2020 година, като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

Известният със своя евроскептицизъм президент Вацлав Клаус определя Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) като "нещо чудовищно и възмутително" и казва, че няма да подпише поправката към договора на ЕС, създаваща спасителен фонд за еврозоната, отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"...дългова криза, каквато не би имало, ако всеки използваше собствена валута"-----------Мислиш ли?! В Британия защо също има дългова криза? А в САЩ? И къде ли още не. Не е еврото причина за кризата, а неспазването на Маастрихтските критерии - разхайтено раздаване на необезпечени кредити и сляпа вяра в безкрайния растеж. Що се отнася до нас - то ние бихме спечелили от ниските лихви в еврозоната, но бихме загубили ако трябва да плащаме дълговете на по-богати от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ето какво се случва, когато нещата се правят наопаки. По принцип всяка държава би следвало да е щастлива и доволна, ако някой реши да приеме нейната валута като средство за разплащане. Но в Европата решиха, че еврото е нещо прекалено ценно, за да го предоставят на други и започнаха да поставят условия. А когато има ограничения, това прави валутата неконвертируема. И понеже еврото е толкова ценно, ето, че дойде момент, когато ние започваме да не го искаме. Дръжте си го за вас, щом ви е толкова ценно. Да не говорим, че вие направихте толкова много грешки при въвеждането му и позволихте половин Европа да изпадне в дългова криза, каквато не би имало, ако всеки използваше собствена валута. На еврото всички гледат като на орташка кобила, която трябва да бъде експлоатирана максимално. И всички, които искат България да приеме еврото мислят точно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
lyusien
преди 11 години
Сега се опъват но скоро ситуацията ще се подобри и всички тези страни ще започнат да драпат за приемане на евро но тогава пък Еврозонота ще бъде по консервативна България пък какво се опъва Тя и сега е вързана за еврото 1 евро = 2 лв фиксирано Само не ползва предимствата на Еврозоната при кредитирането -лихвите в България са в пъти по-високи от Еврозоната Дянков вземи се в ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още