IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреди за рискове пред банките в Централна и Източна Европа

Агенцията очаква растежът на кредитите да остане слаб и през 2013 г., както и да продължи да се влошава качеството на активите на финансовите институции

15:59 | 20.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Fitch предупреди за рискове пред банките в Централна и Източна Европа

Мрачни перспективи пред банките в Централна и Източна Европа очерта рейтинговата агенция Fitch, предаде Ройтерс.

От Fitch посочват, че като цяло финансовите институции в региона са стабилни, но изпитват проблеми заради кризата в еврозоната, по-слабия икономически растеж и влошаващото се качество на активите.

Агенцията предупреждава за сериозни рискове пред банките в Словения и Унгария заради слабите капиталови буфери и прогнозира, че ще се задържат неблагоприятните тенденции в България, Румъния и Хърватия, което означава, че банките са по-малко гъвкави при шокове.

Стабилната перспектива пред полските, чешките и словашките банки отразява по-доброто качество на активите и финансирането, посочва още агенцията.

Fitch очаква растежът на кредитите да остане слаб и през 2013 г. Според агенцията бавното възстановяване на икономиките в еврозоната не само ограничава възможностите за кредитиране в Централна и Източна Европа, но и води до отслабено търсене на кредити.

Според прогнозата качеството на активите на повечето банки от региона ще продължи да се влошава и през следващата година. Разходите за обезценка също се очаква да останат високи, дори и за банковите системи, които отчитат забавяне на ръста на необслужваните кредити.

Fitch предупреждава също така, че има вероятност да бъдат понижени рейтинги на банките, ако се стигне до намаление на оценката за държавите, в които са базирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Интересно какво друго очаква Fitch, освен намаляване на кредитирането? Ние не можем да върнем тези кредити, които сме взели до сега - нови ще теглим. Повече от ясно е, че банките, които винаги са висели на врата на реалната икономика сега ще го отнесат, колкото и да ги рекапитализират. Кой ли би изтеглил кредит на днешно време, в какво ще ги вложи та в края на краищата да излезе на печалба за да има за него, да има и за банката. Не си го представям този ентусиаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още