IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P свали рейтинга на Хърватия до неинвестиционно ниво

Агенцията мотивира действието си с недостатъчните фискални и структурни реформи в страната

11:05 | 15.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
S&P свали рейтинга на Хърватия до неинвестиционно ниво

Standard & Poor’s (S&P) понижи кредитния рейтинг на Хърватия до неинвестиционно равнище, предаде Bloomberg. Агенцията мотивира действието си с недостатъчните фискални и структурни реформи в страната.

Дългосрочният рейтинг на Хърватия е понижен с една стъпка до ВВ+, а краткосрочният – до В, със стабилна перспектива, което означава, че агенцията е много по-вероятно да не ги променя в близко бъдеще.

Хърватският министър на финансите Славко Линич коментира, че решението на агенцията ще влоши ситуацията в страната.

Той посочи, че предстои да бъде преразгледан бюджета за 2013 г., както и че ще бъдат отменени плановете за продажба на дълг в началото на следващата година. Загреб освен това обмисля и “съвместна работа с Международния валутен фонд (МВФ)”, посочи Линич.

Славко Линич обясни, че правителството ще се опита да увеличи приходите в хазната чрез борба със сивата икономика и ще избягва директното орязване на пенсии, заплати и социални помощи.

Хърватия, която ще стане 28-ят член на Европейския съюз през юли 2013 г., се затруднява да се върне към растеж, след като икономиката й се сви през четири поредни тримесечия.

Миналия месец правителството на страната прогнозира, че бюджетният дефицит ще продължи да расте, след като правителството започне да допринася за бюджета на ЕС от следващата година.

Заради свиването на чуждите инвестиции управляващите в Хърватия занижиха и очакванията си за икономическия растеж в страната. За тази година властите очакват брутния вътрешен продукт (БВП) да се свие с 1,1%.

S&P обаче очаква по-дълбок икономически спад през настоящата година – 2%, а за догодина – нулев растеж. Възстановяване на растежа на Хърватия може да се очаква към 2015 г., посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
"Той посочи, че предстои да бъде преразгледан бюджета за 2013 г..."->>>Той посочи, че предстои да бъде преразгледан бюджетът за 2013 г.Бюджетът е вторият подлог, следователно - пълен член.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още