IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Дългът на Гърция остава неустойчив и след споразумението на Еврогрупата

Опрощаването на част от дълга от публичните кредитори би могло да доведе до стабилизиране на ситуацията, посочва рейтинговата агенция

16:12 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Дългът на Гърция остава неустойчив и след споразумението на Еврогрупата

Дългът на Гърция остава неустойчив, въпреки постигнатото от финансовите министри на държавите от еврозоната споразумение за облекчаване на дълговото бреме на страната.

Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция Moody's Investors Service, цитиран от The Wall Street Journal. От Moody's прогнозират, че вероятно ще се стигне до ново преструктуриране на гръцкия дълг.

Финансовите министри на страните от европейския паричен съюз се споразумяха да намалят дълговото бреме на Атина с 44 млрд. евро до 2020 г.

Рейтинговата агенция посочва, че това със сигурност ще облекчи в известна степен гладната за ликвидност гръцка икономика, но дългът на страната така или иначе пак ще остане неустойчив.

„Вероятността от неплатежоспособност все още е висока и единствено опрощаването на част от дълга на Гърция от страна на публичните кредитори би могло да доведе до стабилизиране на ситуацията“, посочва агенцията.

Еврогрупата трябва да подготви пакет от мерки, с помощта на които да намали дълговото бреме на Гърция. На масата на преговорите са понижаване на лихвите по спасителните програми и разсрочване на лихвените плащания, връщане на печалбите от инвестициите в гръцки облигации обратно на Атина, както и обратно изкупуване на гръцки дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още