fallback

В Гърция избухва малария

Експерти се опасяват, че заради липса на пари не всички болни се лекуват

14:08 | 24.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сякаш нямаше достатъчно други проблеми - обхванатата от икономическа криза Гърция е заплашена от друг бич - завръщането на иначе официално обявената за унищожена през 1974 г. малария. Учените вече бият аларма и призоваха в петък правителството в Атина спешно да подобри битката срещи комарите като носители на често смъртоносното заболяване и наблюдението на заразените хора. Избухването на малария в южните гръцки региони Такония и Източна Атика е тревожно, пише още DPA.

Но искането за по-добро здравеопазване е едно, а изпълнението – друго нещо. Гръцката здравна система страда заради дълговата криза от масивни съкращения на разходите. Експерти се опасяват, че бедните, бездомните и безработните хора не получават необходимото лечение.

От малария, която причинява висока температура и втрисане, умират всяка година милиони хора по света. Повечето от определените през последните години заболявания са били докарани от пътници от Африка и Азия. Но сега, според властите, са се оформили собствени популации комари, които действат като посредник. Така над 22 от регистрираните през тази година 75 нови случая на малария в Гърция, която годишно се посещава от 16 млн. туристи, са били приписани на местните комари.

Организацията "Лекари без граници" призова за ограничаване на болестта здравеопазване за всички. Разбира се, било важно да се следи ситуацията и да инвестира в контролирането на популацията на комарите,  казва Апосотолос Веизис от медицинска асоциация. "Но ако хората не могат да бъдат разследвани правилно и добре, губим лесно поглед над проблема“, казва Веизис, според когото е срамно страната да няма програма за борба с болестта.

„Дори и в най-бедните африкански страни има национален план. Това е най-малкото, което може да се очаква от страна-членка на ЕС". Гръцката секция на "Лекари без граници" междувременно измести своята дейност от Субсахарска Африка в южната част на собствената си страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
fallback