IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Отношенията България-Русия не трябва да се оценяват чрез АЕЦ „Белене“

Питанията ни каква ще бъде лихвата по кредита, който Русия искаше да ни отпусне за строежа на АЕЦ "Белене", останаха без отговор, посочва премиерът

20:47 | 25.10.12 г. 5
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Отношенията между България и Русия не трябва да се оценяват чрез проекта АЕЦ „Белене“, който бе спрян от българското правителство през март тази година, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС и телевизия Россия 24.

Другият закрит руски проект, петролопроводът Бургас-Александруполис, пък може сериозно да навреди на екологията по българското Черноморие, посочи Борисов.

„Петролопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално заплашва екологичното равновесие, затова бих искал да отбележа колко важен е туристическият бранш за българската икономика. Тръбопроводът трябваше да мине през важни туристически градове и поради тази причина всяка екологична катастрофа, подобна на тази в Мексиканския залив, просто би унищожила туризма в нашата страна за сто години напред. Освен всичко това договорът по проекта не бе изгоден за България при отчитането на тези рискове – ежегоден приход от около 30 млн. долара, получавани като транзитни такси“, каза той.

Относно АЕЦ „Белене“ премиерът изтъкна, че вината, свързана със спирането му, ляга както върху руската, така и върху българската страна.

„През 2006 г., когато бе обявено, че ще се строи станцията, в сключения договор не бяха посочени най-важните пунктове: колко струва проектът и докъде ще се оскъпява. Поради липсата на ясни параметри проектът започна да се забавя. Когато дойдохме на власт и започнахме да се занимаваме с него, разбира се, никой не искаше да разваля договора. Така започнахме да преговаряме за цената на проекта. И когато генералният директор на Росатом Сергей Кириенко се срещна с мен тук, в София, той на свой ред посочи, че вината е на руската страна и на българското правителство, тъй като не са били определени нарастващтващите издръжки“, подчерта той.

Нашето правителство никога не се е обявявало против руските технологии, не сме се отказали от изграждането на АЕЦ „Белене“ поради тази причина“, категоричен бе Борисов.

Той подчерта, че основният проблем на проекта е бил неговото финансиране. „Имаше различни варианти: Русия предлагаше кредит, но на питанията ни за уточняване на лихвата по него така и не получихме отговор. И стана така, че на мястото на бъдещия проект днес има само една голяма локва. Винаги казвам, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с този проект“, обясни премиерът.

„Най-логичното място, където може да бъде монтиран реакторът, е като 7-ми в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над 1 000 инженери и специалисти в ядрената област, които в момента са без работа“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Понеже някои като теб намират миризмата на руския газ за по-неприятна от тази на други доставчици, са склонни да го внасят от Азербайджан, но не могат да си го позволят. Не ти ли направи впечатление, че за последната година ББ обиколи света да търси алтернатива? То не беше от Грузия, от Турция, от Норвегия... И квооо?Хайде, предложи ти един алтернативен доставчик и помогни на правителството да бие шута на омразните насилници! Ама да тръгне от 1 януари!Опираме до дилемата: да си купуваме ли от руснаците, защото все пак ни трябва, или ДА СЕ ПРАВИМ на мъже? И понеже в България често мъжеството се бърка с кръчмарски бабаитлък, не е ли по-добре и по този въпрос да се съобразим с мнението на най-беззащитните старци, майки с бебета, болници, училища и детски градини, за които отоплението през зимата е съвсем прагматичен казус, особено, ако зимата е като миналата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Г-н Петров, може би не са толкова много хората в България, които приемат Русия за насилник. Може да останеш много изненадан от резултата при евентуално широко допитване с въпрос Руснаците насилници на българите ли са?.Вероятно за германците руснаците са ангели-хранители, щом изобщо не се замислиха от кого да си купуват годишно по 50 млрд м3 газ.Странно, но дори не се сещам за името на руския посланик в София, даже не знам мъж ли е или жена... Виж, американският успя да засенчи даже премиера по активност!Стоянчо, в твоя и подобни случаи личи тежката идеологическа ръжда при оценката на чисто прагматичен въпрос - от кого да купуваме газ. Газпром е просто една компания, която си е дала труда да докара газ до тук, което се оказва, че не е много лесна и евтина операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Не разбирам защо българите харесват насилниците и се прегланят на Русия даже когато тя се опитва да им мине отзад. Не знам дали е добре или зле ако тя няма да има влияние в нашата страна, но не можем да се събуждаме всяка сутрин и да питаме спряха ли ни газа. Аз явно си въобразявам, че в тази държава живеят мъже и ако е необходимо ще си изгладуват свободата. Господа русофили, моля уважавайте себе си и нацията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Наближава денят на истината 1-ви януари 2013. От тази дата нататък ние нямаме договор с Газпром за доставка на газ. Дали ще имаме, при какви условия...? Сега ще видим всички приказки за алтернативите на руския газ колко струват. Зима без газ в година на избори може да е последната в политиката за Бойко и сега ще видим как ще му помогнат съюзниците, с които така добре работи срещу Русия. Заканите за тежки за Путин разговори по Южен поток дали още са валидни?Трябва да е притеснен, щом така изведнъж заобича Русия и за разлика от аверчето си на Дондуков се сети, че и руснаците са имали някакво участие в боевете на Шипка! Хаха!Мъдрите хора казват: Когато копаеш нов кладенец, не бързай да плюеш в стария!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
За много велики се имат мутрата Борисов и сие, но ще ми е много кеф ако на 9 ноември Путин им покаже кой кой е в тази енергийна война. При положение, че сме на 100% зависими от руския газ, нашите тръгнали чак да ги пляскат...Сменици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още