IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия готви план за обратно изкупуване на гръцки дълг?

С пари от постоянния спасителен план на еврозоната Атина може да изкупи част от собствените си облигации, пише Spiegel

11:58 | 22.10.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Германия готви план за обратно изкупуване на гръцки дълг?

Германското правителство подготвя план за обратно изкупуване на гръцки дълг, за да намали дълговото бреме на Гърция, предаде Ройтерс, като се позова на публикация в германското списание Spiegel.

Берлин се опасява, че дългът на Гърция може да остане значително над целевото равнище от 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) към 2020 г., подчертава изданието.

Гръцкото правителство може да заеме пари от постоянния спасителен фонд на еврозоната и да изкупи част от собствените си държавни ценни книжа на пазарни цени. В момента те се търгуват на около 25% от номинала им.

Необходимо е обаче да се проведат разговори с притежателите на гръцки облигации, за да се види дали те биха приели пазарната цена за техните книжа.

Говорител на финансовото министерство в Германия засега отказва да коментира спекулациите с мотива, че Берлин очаква доклада на международните кредитори за напредъка на Гърция.

„Не желаем да се обвързваме със спекулации“, посочват от германското министерство.

Информационната агенция припомня, че през миналата седмица членът на борда на Европейската централна банка Йорг Асмусен отправи същото предложение към гръцкото правителство – да изкупи обратно част от собствения си дълг.

Очаква се скоро международните кредитори на Гърция да са готови с доклада за напредъка на страната по изпълнението на мерките за икономии и структурни реформи. Очаква се докладът да констатира, че Атина изостава с изпълнението на договорените с кредиторите цели заради липсата на политическа воля и политическата парализа заради изборите тази година.

Самата Гърция предупреди, че парите й ще свършат през ноември, което пак повдигна опасенията за фалит на страната и излизането й от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Схемата работи само дотогава, докато има постоянен приток от нови инвеститори, влагащи нови пари. Това понякога се нарича финансова пирамида. Схемата на Понци се разпада в момента, в който размерът на новите инвестиции не може да покрие обещаните големи печалби към старите инвеститори, които започват да изтеглят парите си. Тези схеми са трудни за разпознаване и много хора се поддават на изкушението за бързо забогатяване." -- Уикипедиа-------------------------"Слушайте, всичко това е една голяма Пирамида!"-- Найджъл Фараж ЕП пред журналисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
poorcitizen
преди 11 години
между другото...прекрасно е да вземаш 14 заплати/пенсии...някак по комфортно се чувства човек,по уверен...пробвайте го и вие...България е фискален шампион на Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
После някви "разбирачи" ще ми говорят, че депозитите на населението трябвало да се раздвижат. Ми нали точно тях банките дават на кредит. Значи депозитите са в обръщение! Или на книга поне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Вземат заеми, защото има будали които да им дадат.Това са пари на банки от нечии депозити - спестявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
FinAna
преди 11 години
Това е несериозно. На всяко ценово равнище има възможност за спекулации и ако някой мисли, че е много лесно, да купува гръцки облигации. Това че на всяко ценово равнище има възможност за спекулации за най-ловките, не означава, че не трябва да има обратни изкупувания.Всъщност най-печеливши са... самите гърци, защото някога те са взели тези пари на заем, за да финансират дебелия си дефицит, породен от 14 тлъсти заплати в раздутия публичен сектор, а сега ще трябва да платят само 25% от дълговете си. Та кой печели тогава и за какво реват гърците? На този фон гръцките пенсионери ще получат коледни надбавки от... 400 евро?! Те трябва да са по-ниски от българските пенсии, защото освен че нямат икономика, гърците имат и големи дългове, които трябва да се изплащат, а не опростяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Може би са напълно прави тези, които казват, че на държавите трябва да им бъде забранено да взимат заеми. Аз съм напълно сигурен, че "спасителните" програми целят най-вече да не бъдат ощетени кредиторите. Надали някой им изсипва на гърците едни пари и им казва - ето ви тука едни 200 - 300 милиарда да си свършите работа.Със сигурност тези пари се отпускат с много условия ТОЧНО за какво да бъдат похарчени и голяма част от тях въобще не стигат до Гърция. Със сигурност има кредитори, на които сегашното положение на задлъжнялост на държавите е изгодно и ще направят всичко по силите си това да продължи да бъде така много дълго време, а защо не и вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Далаверите с дълговете са огромни, а с държавните дългове просто са безкрайни, когато някой краде на гърба на всички граждани е най-сладко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Аз лично познавам един фонд, който инвестира около 10 милиона евро гръцки облигации на около 23-24% от номинала, ако добре си спомням. За такива инвеститори и 25% ще е супер цена. Като замисъл не е лошо, но при всички случаи обратното изкупуване трябва да се направи за максимум 20-25% от общия номинал за да не се вдигне цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Ами напълно възможно е някой да си е КУПИЛ наскоро на ниска цена гръцки ДЦК от ония безнадеждните. Сега защо да не му ги осребрим на човека, като ЗАДЪЛЖИМ гърците да си ги изкупят обратно. Така парите на данъкоплатците ще преминат в джобовете на някой "инвеститор", а германците ще разтръбят на света, че спасяването на Гърция върви успешно, защото дългът е намалял. Държавните дългове са един много удобен начин да се приберат паричките на простия данъкоплатец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
И кои ли кредитори първи ще се разтоварят от гръцки облигации?Германците май внимателно подготвят операцията по изхвърляне на Гърция от ЕЗ. Успеят ли да разтоварят германските банки от гръцкия дълг, вече ще могат да оставят за преговарящ срещу Самарас единствено барон Мюнхаузен, който щедро да сподели с гърците своя безценен опит по самоспасяване в критични ситуации... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още