IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-трудната мисия на Меркел

Германският канцлер идва в Гърция за първи път от пет години, за да покаже солидарност с изпадналата в криза страна

12:12 | 09.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел ще бъде посрещната с масови протести в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел ще бъде посрещната с масови протести в Атина. Снимка: Ройтерс

Когато германският канцлер Ангела Меркел пристигне днес в Атина, това ще бъде най-важното ѝ пътуване през последните няколко месеца, а също и най-трудното. За първи път през последните пет години Меркел ще посети заплашената от финансов колапс Гърция. С това посещение Меркел отговори на поканата на министър-председателя Андонис Самарас, отправена по време на първото му посещение в канцлерството през август.

Берлин искаше да изчака и да види дали поелото властта през юни гръцко правителство изпълнява обещанията си. По този начин посещението би трябвало на първо място да изрази уважение и подкрепа за усилията за реформи, както заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт, пише Wall Street Journal. Гърция следва да получи презастраховане, че може да остане в еврозоната. Меркел от своя страна обяви само, че иска да обсъди изпълнението на мерките за строги икономии със Самарас.

Гърция обаче не може да се надява на допълнителна финансова помощ. Обявеният за края на октомври доклад на Тройката от международни донори ще бъде отложен. Представители на ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка са в страната от август насам, като през това време имаше многократни прекъсвания на преговорите.

Досега обаче и самото гръцко правителство не успява да се споразумее за програмата за икономии. Без следващия транш от международните донори в размер от 31 млрд. евро страната обаче може да изпадне в несъстоятелност до края на ноември, подчерта Самарас наскоро. Бъдещето на крехкото коалиционно правителство зависи от изплащането на транша. Ако то не се случи, Гърция вероятно ще се изправи пред нови избори.

В гръцките медии, а също и от по-голямата част от населението, Меркел се счита за отговорна за тежките съкращения в близкото минало. В страната има огромно напрежение и гняв към Германия. Хитлеристки сравнения и нацистки плакати със снимка на канцлера сега се виждат на почти всички многобройни демонстрации.

Гръцката синдикална федерация на публичните и частните компании планира да посрещне канцлера във вторник с масова демонстрация. В много компании работата ще бъде преустановена от обяд, така че хората да могат да се влеят в проявата на центъра. Протестиращите искат да блокират движението и по този начин да попречат на движението на колоната на канцлера. Силите за сигурност са в повишена готовност. Самарас обяви, че ще подходи строго към протестиращите. Целият център на града се очаква да бъде затворен. Около 7000 полицаи от цялата страна са били закарани в Атина специално за посещението.

Вероятно обаче канцлерът въобще няма да усети гнева на гръцкия народ. Насрочени са разговори с министър-председателя Самарас, президента Каролос Папуляс и гръцките и германските представители на бизнеса. За повече събития няма да има време. "Визитата следва модела на много посещения", каза говорителят на правителството Зайберт. Обвинението, че Меркел си издига чадър и не желае да разбере за катастрофалната ситуация в страната, било несъстоятелно.

И от германската политическа сцена Меркел получава добри съвети в трудната си мисия. "Гърция не бива да стане каца без дъно" предупреди през уикенда финансовият министър Волфганг Шойбле. Гърция трябва да отговари на задълженията си, предупреди той. Само тогава плащанията на пакета от помощи могат да бъдат възстановени. Парламентарният лидер на Зелените Юрген Тритин призова Меркел да заяви ясно, че Гърция може да разчита на "европейската солидарност" по трудния път за излизане от кризата.

Същевременно международните кредитори на Гърция (Международният валутен фонд и ЕС) дадоха на Атина краен срок до 18-и октомври да прокара реформите в замяна на новата финансова помощ, предаде AFP. На тази дата ще се състои следващата среща на ЕС.

„Ние наблегнахме на това, че преди следващото плащане Гърция ясно и решително трябва да покаже своята ангажираност да прокара изцяло програмата най-късно до 18 октомври", пояснява председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Очевидно ограбвайки принадената стойност на всички Европейски Страни в Брюксел, Тролът Ангела Меркел, необръснала хитлеровия си мустак, като Хилари Клинтън, която играе кючек с африканка правейки се на мъжа си Бил Клинтън, е арестувала с Маузера на Силвио Берлускони не само Вечният Град - Рим, а Цяла ЕВРОПА и законно ще доведе до фалит страните-членки, защото всичкото общо се води Германско/праведно/, колкото и да е криво измислено. Да сложим на Трола Ангела Меркел и другите около нея, които се представят за това, което не са по една Усмирителна Риза навреме! Римляни, Да борим Миряни не е предизвикателство, но да ги приберем на топло в Лудницата си е Ход на Висша Превантивност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Глупости, всичко щеше да се "усвои" и потъне в забравени от бога банкови сметки. Да не се лъжем, знаем се какви сме си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Да имаше и на нас кой да даде 300 млрд щяхме да станем Дубай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Те вместо да и целуват краката, че 20 години живяха като царе, те щели да протестират, но какво да правиш неблагодарника си е неблагодарник колкото и да му даваш все е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Да видат на живо гръклетата, кой им плаща заплатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още