IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка занижи изискванията си за капиталова адекватност

Капиталовата адекватност на банките в южната ни съседка временно ще е 8%, а не 9%, заради забавената рекапитализация

18:01 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката централна банка занижи изискванията си за капиталова адекватност

Гръцката централна банка понижи изискванията си за капиталова адекватност на затъналите в проблеми банки заради забавянето на рекапитализацията, предаде Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

Докато не приключи процесът по рекапитализация на гръцките финансови институции, капиталовата им адекватност трябва да бъде минимум 8%, а не 9%, каквито са новите изисквания.

Това означава, че банките в южната ни съседка няма да набират непосилни суми, докато очакват възобновяването на рекапитализацията с пари от международните кредитори на страната.

Агенцията припомня, че във втората спасителна програма на страната на стойност 130 млрд. евро, която беше задействана в началото на тази година, са предвидени 50 млрд. евро за рекапитализацията на жизнеспособните гръцки банки.

За целта беше основан и специален фонд - Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), като чрез него четирите най-големи банки в Гърция вече получиха 18 млрд. евро.

Останалите пари за банковата рекапитализация обаче ще бъдат отблокирани, когато Атина получи следващия транш по спасителната програма.

Очаква се това да стане скоро, тъй като в момента международните кредитори на Атина и правителството на Андонис Самарас водят преговори по плана за съкращение на публичните разходи, който кабинетът ще изпълнява през 2013 и 2014 г.

Освен това инспекторите на гръцките кредитори се забавиха с проверката на гръцките финанси и прогреса на Атина в изпълнението на договорените в замяна на спасителната помощ структурни реформи.

Банките в Гърция от известно време зависят изцяло от финансирането, което им осигурява националната централна банка чрез механизма за спешна ликвидност на Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като институцията във Франкфурт не приема гръцки държавни ценни книжа като обезпечение в замяна на финансиране.

Започна и процес на консолидация във финансовия сектор в Гърция, отбелязва агенцията. Piraeus Bank например постигна предварително споразумение с френската Societe Generale да купи губещото й гръцко подразделение Geniki.

В понеделник стана ясно че друга френска банка - Credit Agricole, ще продаде гръцката Emporiki за символичната сума от 1 евро на Alpha Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още