IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузинският президент Саакашвили призна изборното си поражение

Победата на грузинската опозиция бележи първия демократичен трансфер на властта в историята на бившата съветска република

15:53 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Ройтерс

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили призна, че партията му е изгубила парламентарните избори в страната, съобщава BBC. Опозиционният блок Грузинска мечта на милиардера Бидзина Иванишвили е спечелил проведения в понеделник вот, заяви грузинският президент.

Победата на Иванишвили бележи първия демократичен трансфер на властта в историята на бившата съветска република. Според първоначалните резултати Грузинска мечта води убедително при разпределението на 150-те депутатски места в грузинския парламент.

Саакашвили, който ръководи Грузия от 2003 г., ще остане на власт до президентските избори догодина.

Според договорените реформи след изборите парламентът и премиерът в Грузия ще получат повече правомощия от президента.

Президентът Саакашвили коментира, че Грузинска мечта определено е спечелила мнозинство в парламента.

По-рано днес Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, също обяви изборна победа. Милиардерът - олигарх е натрупал състоянието си в началото на 90-те години в Русия.

Саакашвили, който дойде на власт начело на прозападна партия, предупреди, че Грузинска мечта ще върне Грузия в лоното на руското влияние.

През 2008 г. Русия победи Грузия в кратка война за суверенитета на обявилата независимост грузинска провинция Южна Осетия.

В телевизионно обръщение Саакашвили заяви, че е очевидно, че опозицията е спечелила изборите и че Грузинска мечта трябва да състави правителство, за което той като президент ще помогне.

„Обединено национално движение (партията на президента) се превръща в опозиционна сила, която ще се бори за бъдещето на страната“, допълва той.

„Демокрацията в Грузия работи и именно това ние дълбоко уважаваме“, изтъква Саакашвили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още