IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропадането на гръцкия БВП продължава и догодина

Правителството очаква 4% свиване на икономиката в шестата поредна година на рецесия

17:29 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пропадането на гръцкия БВП продължава и догодина

Правителството на Гърция планира поредните си мерки за съкращаване на разходи, като целта е през 2013 година бюджетът да постигне първичен излишък. Това обаче няма да извади страната от дълбоката рецесия и очакванията са икономиката да се свие с още 4 на сто.

Това показва проектът за бюджет за 2013 година, разпространен днес, пише Ройтерс.

Целта на правителството е да се постигне първичен бюджетен излишък от 1,1 на сто от брутния вътрешен продукт. В този излишък не се включват разходите за лихвите по държавния дълг. Това би било първото позитивно салдо от 2002 година насам, след като за тази година се очаква дефицит от 1,5 на сто от БВП.

Общият дефицит се очаква да бъде 4,2 на сто от БВП догодина след 6,6 на сто тази. За безработицата се предвижда увеличение до 24,7 на сто.

От 2008 година досега икономиката на Гърция се е свила с една четвърт, като в момента страната е в спирала на съкращаване на държавни разходи и рецесия.

За следващата година е предвидено орязване на доста държавни разходи, включително за пенсии и социални плащания. Целта е през 2013 и 2014 година да бъдат спестени 11,5 млрд. евро.

Заложените цели са напълно в духа на изискваното от международните кредитори, но се разминават рязко с исканията на обществото. Това по всяка вероятност ще предизвика нови протести в големите градове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още