IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската централна банка изненадващо вдигна лихвите

Банката изтъква рязкото ускоряване на инфлацията, което е надхвърлило средносрочните й цели

22:40 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка изненадващо вдигна лихвите

Централната банка на Русия изненадващо повиши лихвите за първи път от девет месеца насам, докато се опитва да овладее едновременно надигащата се инфлация и забавянето на икономиката, съобщава Wall Street Journal.

Всички лихви се повишават с по четвърт процентен пункт, като банката изтъква рязкото ускоряване на инфлацията през август и началото на септември, което е надхвърлило средносрочните й цели.

"В самото изявление на банката се признава, че по-високата инфлация се дължи на неикономически фактори, така че по-високите лихви не могат да я намалят. Мярката цели просто да изпрати сигнал към пазарите, че „ние сме нова, инфлационно таргетирана централна банка”, коментира Иван Чакаров, главен икономист в Renaissance Capital.

Инфлацията през септември е достигнала 6,3% на годишна база заради поскъпналите храни и планираното увеличение при комуналните услуги, както и на други регулирани цени. Банката си е поставила за цел да не допуска инфлация от над 6%, докато прогнозата на икономическото министерство сочи 7%. Инфлацията от началото на годината до 10 септември е 4,9%, след като към юни бе 3,7%.

Междувременно икономическият растеж в страната се забавя на фона на намаляващото европейско търсене за руския петрол и газ поради икономическата криза на Стария континент. Икономическото министерство предвижда 3,5% ръст на БВП през тази година, като през втората половина на годината той ще е под 3%.

Министърът на иконоиката Андрей Белусов заяви в началото на месеца, че е против вдигането на лихвите, тъй като инфлацията при нехранителните стоки остава в предвижданите по-рано рамки.

Според икономиста от Aлфа Банк Наталия Орлова повишението на лихвите идва твърде късно, за да има съществен ефект върху тазгодишната инфлация. Дмитрий Полевой от ING пък прогнозира, че това няма да е последното увеличение за тази година, като също не е сигурен в ефекта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още