IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият транш за Гърция може да се забави до ноември

Ревизорите на Тройката изостават значително от графика си, пише Wall Street Journal

09:41 | 13.09.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на мисията на Тройката в Гърция Пол Томсън (л.) се отправя към поредната среща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на мисията на Тройката в Гърция Пол Томсън (л.) се отправя към поредната среща. Снимка: Ройтерс

Решението на международните донори за следващия транш от помощта за Гърция може да бъде забавено чак до ноември, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

В момента мисията на "Тройката" от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка преглежда основно мерките за реформи в Гърция. Преди бе планирано инспекторите да представят своя доклад през октомври. В средите на ЕС сега обаче се говори, че мисията изостава значително от графика си.

Първоначално Гърция трябваше да получи транша в размер на над 31 млрд. евро още през юни. Но поради бавния напредък на реформите в Атина този момент бе отложен за началото на октомври. Сега очевидно има опасност от по-нататъшно забавяне.

В миналото отлаганията на решението за отпускане на транша винаги водеха до опасения, че Гърция ще свърши парите и може да обяви фалит. Около 25 млрд. евро от общо 31 млрд. евро от транша сега са предвидени за рекапитализация на гръцките банки.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Не е толкова просто колкото го представяш. Даващият не е един, а множество от кредитори и в различен времеви интервал. Когато гърция лъжеше със статистиката и нямаше икономическа криза, задлъжнялостта на Гърция не изглеждаше голям проблем. В един момент обаче се оказа, че гърците са лъгали, а кризата е сериозна и инвеститорите отказаха да финасират Гърция. Отписването на около 100 милиарда евро дълг, мисля че беше доста висока цена за консервативните инвеститори купили дъл на държава членка на еврозоната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Не смятам че даващия ще загъби в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
Цитат: " Изисква се средно-интелектуално ниво да прецениш дали един кредит ти трябва или не".......Принципно си прав. Забравяш обаче другата страна на медала- този дето е дал кредита. Що го дава тоя кредит (ако приемем, че даващият има необходимият професионален капацитет), като и на него му е ясно, че кредитополучателят в дългосрочен план е неплатежоспособен, и самия кредит и силно рисков!?? Значи много е рискувал даващия, а за всеки риск се....плаща!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Много правилно 'кредиторите' сега притискат гърците. Изисква се средно-интелектуално ниво да прецениш дали един кредит ти трябва или не. Е, Гърците ги взимаха навред, сега пък трябвало да плащат.А га яди кифтеата ни рива, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
не знам да ли някой си спомня визитите на Ан Макгърк : през 3 месеца визити и все по строги изисквания . Та това се случва на Гърция в момента . "Направи един човек свой длъжник - и му извади душата" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 11 години
Ха и немците взеха да въртят Гръцки номера :)Вие бавите съкращенията - ни е бавим траншовете...с вашите камъни по вашата глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още