IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария трябва да мисли за еврозоната след поне 20 години

Валутният съюз е в криза, тъй като се цели твърде високо, смята министърът на икономиката на страната

17:30 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария трябва да мисли за еврозоната след поне 20 години

Унгария трябва да отложи влизането си в еврозоната с още около 20 години и да укрепи икономиката си по свой начин, отбелязва днес в статия унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи, цитиран от Ройтерс.

Очаква се най-задлъжнялата централноевропейска страна да възобнови преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за финансово споразумение следващия месец.

В момента Унгария покрива само един от критериите за влизане в еврозоната и подобно на други страни от Източна Европа отложи амбициите си за присъединяване към валутния съюз.

Напоследък Будапеща посочва 2020 година като целева за евентуално влизане в еврозоната.

"Еврозоната е изправена пред продължителна финансова и икономическа криза, тъй като сграбчи прекалено много и се прицелва твърде нависоко", посочи Матолчи в рубриката си в
седмичника "Хети Валас".

Министърът е архитект на икономическата програма, която разстрои представители на пенсионния и банковия сектор и предизвика протести от чужбина.

"Унгарската политика може да следва многоетапна стратегия, която укрепва икономиката без еврото през следващите военни десетилетия и да влезе в еврозоната след ново мирно споразумение", отбелязва Матолчи.

Източноевропейските страни, които се присъединиха към ЕС, поеха ангажимент да влязат в еврозоната, но не са задължени да посочват точна дата. Полша и Чехия отложиха подобни амбиции.

Естония и Словакия се присъединиха, а Литва и Латвия може да се опитат да се присъединят към еврозоната, ако дълговата криза утихне. Вълненията в еврозоната поставиха и въпроса дали валутният съюз би приел с готовност която и да е по-голяма икономика от региона, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още