IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Гърция може да излезе от еврозоната до два месеца

Банката значително е скъсила срока, в който очаква южните ни съседи да напуснат валутния блок

13:27 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup: Гърция може да излезе от еврозоната до два месеца

Гърция може да излезе от еврозоната в следващите два месеца, шансовете за това са 90 на сто, прогнозира американският финансов гигант Citigroup. Банката даде такава прогноза още през юли, но тогава посоченият времеви диапазон бе 12-18 месеца.

Анализаторите очакват, че излизането на Гърция от еврозоната в съчетание с безпомощната й икономика би провокирало нови сътресения в следващите два или три месеца в периферията
на еврозоната.

От Citigroup са на мнение, че Гърция продължава да трупа дефицит, който ще изисква още средства, за да бъде покрит. По този начин банката опровергава аргументите на гръцкия премиер Андонис Самарас, който вчера заяви, че Гърция иска повече време, за да се стабилизира, а не повече пари.

„Оставаме песимисти за кризата в еврозоната. Нашият основен сценарий е за една продължителна икономическа немощ и сътресения на финансовите пазари на страните от периферията на еврозоната, които ще доведат до нова рецесия във валутния съюз още тази и през следващата година“, изтъкват анализаторите на банката.

Междувременно днес бе публикуван нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), според който рецесията в страната ще продължи до 2015 година.

За тази година МВФ прогнозира икономически спад в страната от около 7 на сто, а за догодина – с още 3,5 на сто. През 2014 и 2015 се очаква свиване на брутния вътрешен продукт съответно с още 1,5 и 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още