IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд в Румъния остави президента Бъсеску на поста му

Съдът реши, че проведеният референдум за отстраняването на Траян Бъсеску е невалиден

13:54 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Конституционният съд в Румъния остави президента Бъсеску на поста му

Конституционният съд в Румъния обяви за невалиден референдума за отстраняването от власт на президента Траян Бъсеску, съобщи CNBC.

Така съдът осуети плановете на лявото правителство да измести десния лидер, отбелязва изданието.

Главният съдия Августин Зегреан каза пред репортери, че референдумът, който беше проведен в края на юли, не отговаря на изискването за минимален праг на избирателната активност – 50% от румънските гласоподаватели плюс 1 глас.

Парламентът в Букурещ отстрани президента Траян Бъсесску през юли след решение на правителството на премиера Виктор Понта, припомня Ройтерс.

По-късно Конституционният съд в Румъния потвърди решението на депутатите и обяви, че временно постът ще се заема от Крин Антонеску.

Референдумът за отстраняването на румънския президент се състоя на 29 юли. Повечето от румънците подкрепиха импийчмънта, но резултатите от преброяването показаха, че в допитването са се включили 46% от гласоподавателите в страната, а не 50% плюс 1, каквото е законовото изискване.

Конституционният съд в Румъния трябваше да излезе с решение за референдума за отстраняването на Траян Бъсеску още на 2 август, припомня агенцията.

Съдът трябваше да прегледа списъците с гласоподаватели по настояване на правителството на Понта. Кабинетът в Букурещ твърдеше, че избирателната активност може и да е отговаряла на законовите изисквания, тъй като в списъците са били включени починали румънци или хора, които отдавна живеят в чужбина.

Политическите анализатори вероятно не са изненадани от днешното решение на Конституционния съд в Румъния. Повечето от тях очакваха съдът да отхвърли аргументите на правителството и да обяви референдума за невалиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още