IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската икономика изпадна във втора рецесия за последните 4 години

Данните не са изненадващи, се посочва в изявление на министерството на икономиката, което изтъква забавянето на износа

12:58 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарската икономика изпадна във втора рецесия за последните 4 години в момент, когато страната се очаква да поднови преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за получаването на спасителен заем, съобщава Bloomberg.

През второто тримесечие унгарската икономика се е свила с 0,2% спрямо предходните 3 месеца, когато изгуби 1%, съобщи днес статистическият институт в Будапеща.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 1,2% на годишна база. Икономисти участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха, че спадът ще достигне 1,3%.

Наред с Унгария в рецесия изпадна и Чехия, докато Румъния се завърна към растеж след две последователни тримесечия на икономически спад.

Унгария възобнови преговорите с МВФ и Европейския съюз (ЕС) през юли след 7-месечно прекъсване. Страната се нуждае от около 15 млрд. евро, за да понижи цената за финансирането си и за да се защити срещу привнасянето на дълговите проблеми от периферията на еврозоната.

„Данните не са изненадващи“, се посочва в изявление на министерството на икономиката в Будапеща, цитиращо забавянето на унгарския износ вследствие на „временната загуба на инерция“.

Представителите на МВФ и ЕС настояват за ревизирането на редица политики на правителството в Будапеща, които доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на страната до неинвестиционен статус (junk), след като рецесията в еврозоната засегна унгарския износ.

Спорните политики включват плоския данък върху доходите, който ограничи приходите в хазната без да повиши потреблението и принуди правителството да запушва бюджетни дупки чрез въвеждането на извънредни индустриални данъци, които пък се отразиха негативно на инвестициите и блокираха икономическия растеж.

Форинтът, който през втората половина на миналата година изгуби 15% от стойността си, превръщайки се в най-бързо обезценяващата се валута в света, от началото на 2012 г. е спечелил 13% заради спекулации, че Унгария ще получи финансиране от МВФ.

Тази сутрин в Будапеща унгарската валута поскъпна с 0,1% до 279,25 форинта за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още