IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Румъния се провали

Президентът Траян Бъсеску ще довърши мандата си, тъй като избирателната активност е била под 50%

08:40 | 30.07.12 г.
<p>
	Президентът на Румъния прави изявление пред медиите след края на избирателния ден. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Румъния прави изявление пред медиите след края на избирателния ден. Снимка: Ройтерс

Референдумът в Румъния за отстраняването на президента Траян Бъсеску се е провалил заради по-ниската от очакваното активност на гласоподавателите, съобщиха от централната избирателна комисия в Букурещ, предаде АП.

Към края на изборния ден през урните са минали близо 46% от гласоподавателите, което прави референдума нелегитимен, тъй като са необходими 50% плюс 1 глас, за да се признае резултатът.

Така румънският президент вероятно ще довърши мандата си, въпреки че наскоро парламентът гласува той да бъде отстранен от поста, а решението на депутатите беше потвърдено от Конституционния съд в северната ни съседка.

Въпреки това обаче повечето от румънците, които са участвали в референдума, са подкрепили отстраняването на Траян Бъсеску. Предварителните резултати показват, че импийчмънтът е подкрепен от около 80% от участвалите в референдума.

Самият Бъсеску в телевизионно изявление призна, че всъщност е загубил обществената подкрепа заради предприетите през 2010 г. мерки за икономии и обеща да работи за националното обединение до края на мандата си.

"Уверявам румънците, че след като се върна, аз ще се опитам да генерирам чувство на помирение в обществото", каза той.

"Ясно е, че румънците са недоволни от това, което се случи през последните години. Разделението в обществото трябва да бъде спряно, то трябва да бъде унищожено, тъй като Румъния се нуждае от цялата си енергия, за да се интегрира в цивилизования свят", заключи Бъсеску в речта си.

Политическата нестабилност в последните месеци предизвика отлив на доверие от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС). Политическите противници на Траян Бъсеску и сегашни управляващи го обвиниха в нарушаване на Конституцията от надхвърляне на правомощията, докато критици на румънското правителство се съмняват, че правителството иска за своя изгода да отнеме независимостта на съдебната власт в страната.

Бъсеску на свой ред твърди, че неговите съперници планират да се възползват от контрола над съдебната система и фондовете на Европейския съюз.

Анализатори посочват, че заради резултатите от референдума политическата обстановка в Румъния ще остане напрегната. Политическото ръководство на страната ще остане разделено, което прави следващите конфликти между премиер и президент неизбежни.

Това със сигурност ще се отрази и на леята, която и без това е втората в света най-лошо представяща се валута, отбелязва Bloomberg. Преди референдума леята се търгуваше близо до рекордно дъно срещу еврото, а доходността по румънските облигации нарасна с 19 базисни точки до 6,18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още