IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават за вероятност от ново преструктуриране на гръцкия дълг

Анонимни представители на европейските власти очакват анализът на устойчивостта на гръцкия дълг да бъде "ужасен"

09:50 | 25.07.12 г. 3
Предупреждават за вероятност от ново преструктуриране на гръцкия дълг

Малко вероятно е Гърция да успее да си плати дълговете и сигурно ще е необходимо допълнително преструктуриране на задълженията на страната. Такова мнение са изразили пред Ройтерс трима представители на европейските власти, пожелали анонимност.

Инспекторите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ) вече са в Атина и ще завършат анализа за устойчивостта на гръцкия дълг през следващия месец. Източниците на агенцията обаче смятат, че заключенията отдавна са ясни.

Това означава, че ЕЦБ и правителствата от еврозоната ще трябва да преструктурират дълг на гръцкото правителство в размер на 200 млрд. евро, който притежават, за да подобрят устойчивостта на задълженията на Атина.

На този етап обаче държавите-членки на европейския валутен блок не желаят да поемат такава загуба.

"Гърция е отдавна извън пистата", коментира един от източниците на Ройтерс. "Анализът на устойчивостта на дълга ще бъде ужасен”, допълва той.

Според актуалните прогнози за растежа гръцката икономика ще се свие с още 7% през годината, докато по-рано се очакваше спадът да достигне 5 на сто. Това също означава, че дългът на страната нараства спрямо брутния й вътрешен продукт (БВП).

“В Гърция не беше направено нищо през последните месеци заради изборите. Ситуацията върви от лошо към по-лошо, включително и съотношението на дълга към БВП”, коментира друг от анонимните източници на агенцията.

Информаторите посочват, че Гърция няма да изпълни заложената в спасителното споразумение цел за свиване на дълга под 120% от БВП към 2020 г. Превишението на целта може да бъде с около 10 процентни пункта, или с 30 млрд. евро.

В резултат МВФ може да се оттегли от финансирането на страната, предупреждават анонимните източници на агенцията. Това означава, че държавите от еврозоната ще трябва сами да се справят със спасяването на Гърция и да се стигне до ново “подстригване” на дълга на Атина.

Представителите на европейските власти признават, че политически сондажи за подобен развой на събитията не са правени, защото никой не иска да започне тази дискусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Има едно момиченце в една популярна реклама, което пита : Е пак ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Не мога да разбера само защо му викат преструктуриране, а не неплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Аврен
преди 11 години
Всичко което можеше да се каже и направи за Гърция е казано и направено...Всякакви анализи , предложения , действия и т.н и т.н.Всички знаят извода но никой не го обявява...Гърция премина точката на бифуркация. Процеса ВЕЧЕ Е НЕОБРАТИМ. Най лошото е неизвестността в края на този процес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още