IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката рецесия може да се окаже по-дълбока

Премиерът Самарас очаква икономиката да се свие със 7% тази година вместо с 5%, както предвиждаше централната банка на страната

18:50 | 24.07.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Гръцката рецесия може да се окаже по-дълбока

Министър-председателят на Гърция очаква икономиката на страната да се свие със 7% тази година, опровергавайки предвиждания от гръцката централна банка спад от 5%, съобщава BBC. 

Представители на трите институции кредитори на Гърция се очаква да пристигнат по-късно в Атина, за да се заемат с укрепването на мерките за намаление на дефицита. Ако Гърция не покаже задоволителен напредък, последната част от спасителния  пакет на стойност 31,5 млрд. евро може да бъде замразена.

Решението за помощта от 130 млрд. евро беше взето през март от лидерите на ЕС. Този втори спасителен пакет включва строги условия, които принуждават Гърция да ореже дълговете и разходите си. По-дълбока рецесия обаче няма да помогне на страната да подобри представянето си. Още повече Гърция вече изостава с режима за строги икономии, защото икономиката й се свива с по-бърз темп от прогнозирания.

Премиерът Андонис Самарас обяви, че въпреки петте години рецесия страната няма да се върне към растежа до 2014 г. Впоследствие се очаква той да помоли за отсрочка за изплащането на заемите. Икономистите изчисляват, че може да се наложи отпускане на трети спасителен пакет за Гърция на стойност до 50 млрд. евро.

Действията на гръцкото правителство се наблюдават от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), известни още като „тройката“. МВФ сподели, че ще подкрепя страната през този период на икономически затруднения и ще работят съвместно, за да я „изправят на крака“.

Междувременно Гърция очаква друг високопоставен посетител тази седмица. А именно, президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу, който ще посети страната за първи път от 2009 г. „Целта на визитата е да се срещнем със Самарас и да обсъдим цялостната икономическа ситуация в Европа и в частност в Гърция“, сподели говорителят на Жозе Барозу. Той поясни, че срещата ще бъде най-обикновен разговор, който бил подготвян от известно време.

Гърция обеща, че ще намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП до края на 2014 г. В края на миналата година обаче преразходът на страната се равняваше на 9% от БВП за 2011 г. Следващите гръцки правителства са съумели да спестят 17 млрд. евро от правителствените разходи.

Това е намалило цялостният дълг на страната от над 160% от БВП до 132% според официалните данни, публикувани в понеделник. В условията на международния заем, подписан с „тройката“, Гърция обеща, че ще намали цялостния си дълг до 120% от БВП до 2020 г.

Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Постоянно се въртим точно около това. И чувствам, че или останалите са тотално луди, или ние тука което го обсъждаме това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Абе пичове, какво значение има каква е валутата на Испания или Гърция?! Тук става въпрос за тотално издухана икономическа доктрина!Защо са тези огромни държавни разходи, и защо те не могат да се финансират от стопанството в Съюза, а искат постоянно финансиране чрез кредити? Защо системата не връща кредите с постъпленията от икономическата дейност, а търси външно финансиране? Връщаме кредити с нови кредити, при което дългът само расте! Защото милиони работни места на европейци вече са в Азия. Работни места, които дават принадена стойност! В замяна в ЕС се създава заетост в раздуващата се администрация, издържат се огромни маси от безработни, в т.ч. милиони емигранти джагали от цял свят, пенсионери, а хиляди частни фирми обслужват пряко или косвено администрацията или основно работят пак по държавни поръчки, финансирани от обществени фондове!Парите изтичат от Европа, без значение какви са! Кинтите са там, където се произвежда или се добиват енергоносители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Испанците вече открито говорят да си върнат собствената валута. Разбира се в краткосрочен план ще претърпят крах, но с ясното съзнание че само така ще могат да си върнат конкурентноспособноста и така да "изплуват". Какво се чудят още гърците не знам. Може би чакат да им изкупят държавните активи на безценица и да обуят цървулите за десетилетия. http://money.bg/news/id_341551454/%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F_%D0%B4%D0%B0_%D1%81%D0%B5_%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Аз пък мисля, че всичко е именно да се предаде суверенитета, като нищо 4-тия райх ще се възроди. То сякаш историята не помни големи кризи и след тях големи промени, които хората при всякакви други условия не биха ги приели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Изглежда там е разковничето. Малцината са продали суверинитета на мнозината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
След като веднъж са си продали суверенитета защо после плачат че им го взимат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 11 години
Очаквайте или пълен разпад на ЕЗ или оформянето на комуно-социалистически провинции подчинени на майка Германия. Нещо ми се чини, че края на тази криза ще струва национални обезличения на много държави. И всичко това с единствената велика цел да спасим Еврото! Дали хората от европа, за които постоянно говорим, че си отстоявали правата, ще са навити без да ги питат да им отнемат националната идентичност и да ги вкарат в един калъп от "спуснати" от ЕК,ЕП,ЕГ регулации, стандарти и прочие унифициране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
24.07.2012, 16:11, Доходността по еталонните 10-годишни облигации на Испания състави днес рекордните 7,759%. Специалистите прогнозират и по-нататъшно обезценяване на испанските дългови задължения.Ситуацията, в която се оказа Испания изглежда доста сложна. Икономическият спад, който може да продължи поне до 2014 година, се съчетава с крах на бюджетите на редица области и по-нататъшното отслабване на позициите на банките на страните заради огромния брой обезценяващи се държавни облигации в техните сметки.В тази връзка, влиятелното интернет-издание El Confidencial съобщава, че съветниците на председателя на правителството Мариано Рахоя го съветват да предостави на ЕС документ за възможен изход на Мадрид от еврозоната. Очаква се, това да стане в случай, че ЕС не окаже помощ на Испания чрез Европейската централна банка под формата на разширена покупка на нейните облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
То ще кажеш, че някой е очаквал гърците да седнат и направят нещо продуктивно!Много интересно щом Анодис Самарас казва открито, сигурно това което ще види тройката ще е доста над 7%. Още по интересното е какво ще правят, като са обещали на електрората си че няма да има съкращения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още