IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и ЕС отложиха мисията си в Румъния

Инспекторите ще изчакат да отмине политическата кампания около референдума за отстраняването на президента Траян Бъсеску

16:27 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ и ЕС отложиха мисията си в Румъния

Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) отложиха планираната мисия в Румъния с една седмица, за да избегнат политическата кампания преди референдума за отстраняването на президента Траян Бъсеску, който ще се състои на 29 юли, предаде Bloomberg.

Инспекторите планираха да започнат редовния преглед на румънската кредитна програма на 24 юли, но са отложили началото на мисията за 31 юли, съобщи днес премиерът на страната Виктор Понта. министърът на финансите Флорин Джорджеску уточни, че финансовата ревизия ще продължи от 7 до 10 дни.

„Делегацията смята, че е най-добре да остане встрани от политическите кампании“, коментира Понта.

В началото на юли румънският парламент гласува за отстраняването на президента Траян Бъсеску, като решението на депутатите беше потвърдено и от Конституционния съд на страната.

Окончателно решение за оставането на Бъсеску на президентския пост предстои да бъде взето на референдума на 29 юли.

Европейският съюз предупреди премиерът Виктор Понта, че отстраняването на Бъсеску ще попречи на евроинтеграцията на Румъния. От Брюксел освен това поискаха Понта да се откаже от новите и по-облекчени правила за импийчмънт, които наскоро правителството прие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още