IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция готви нови икономии за 11,5 млрд. евро

Атина иска да докаже на кредиторите, че ще осъществи договорените реформи, за да предоговори срока за изпълнение на фискалните цели

14:05 | 13.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция готви нови икономии за 11,5 млрд. евро

Гърция обмисля да предприеме нови мерки за икономии на стойност 11,5 млрд. евро в следващите две години, предаде АФП.

Атина ще използва новите мерки като разменна монета, за да уговори международните кредитори да й отпуснат повече време за изпълнението на бюджетните цели, договорени в спасителната програма за страната, уточнява агенцията.

Икономиката на южната ни съседка е вече пета година в рецесия, а безработицата постоянно нараства. Правителството наскоро изключи като вариант до края на настоящата година да се предприемат нови мерки за икономии, но потвърди, че ще се ускори изпълнението на вече поетите пред международните кредитори ангажименти.

Днес се е провела среща на представители на всички министерства, които са обсъдили как да ускорят орязването на разходите, така че да бъде изпреварена инспекцията на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), която започва на 24 юли.

На срещата освен това са обсъдени и бъдещите икономии, като е договорено новият план също да бъде подготвен и представен на представителите на „тройката“, съобщил е за агенцията запознат анонимен източник.

В последно време в Атина се завихри истинска буря от срещи и дискусии на представителите на държавната администрация във връзка с ангажиментите на страната за орязване на разходите и осъществяване на ключови реформи. Плановете за ускоряването на реформите си имат своето обяснение – Гърция има нужда от спасителните траншове, защото хазната е почти празна.

В същото време властта в Атина иска да изглежда убедителна в намерението си да осъществи реформите, но и да договори двегодишна отсрочка за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още