IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пропуснала голяма част от целите за икономии?

Предварителният доклад на Тройката показва огромен дял неспазени обещания

10:15 | 13.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция пропуснала голяма част от целите за икономии?

Предварителният доклад на т. нар. Тройка от експерти на Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) за прилагането на реформите в Гърция очертава мрачна картина на ситуацията в Атина.

Гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 мерки за спестяване, съобщава германският всекидневник Rheinische Post, позовавайки се на германски правителствен служител, запознат с доклада. В областта на приватизацията например са изпълнени едва две мерки с акумулиран ефект от ниска двуцифрена сума в милиони.

От „присъдата“ на Тройката зависи отпускането на новите финансови потоци за Атина.

По-рано през седмицата призивите на гръцкото правителство за отлагане на спестовните цели с две години бяха отхвърлени от германското правителство като "напълно неприемливи". Канцлерът Ангела Меркел е уверила водещите си коалиционни партньори, че Гърция може да разчита максимум на няколко седмици закъснение в изпълнението на целите за дефицита.

Междувременно председателят на Федерацията на германската промишленост (BDI) Ханс-Петер Кайтел предупреди правителството в Атина да приложи бързо реформите.

„Гърция трябва най-накрая да допусне и външна помощ при прилагането на реформите и създаването на условия за инвестиции. В противен случай няма да постигнем нищо. Не може една страна трайно да парализира икономическата мощ на цял валутен съюз", заяви Кайтел пред Rheinische Post.

Освен това той призовава и за създаване на цялостна икономическа програма за Гърция. "Имаме нужда от координирана и прилагана от правителствата и индустрията временна икономическа програма за тази страна", заяви Кайтел, добавявайки, че BDI би участвал в такава.

Всичко за икономиката на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Само в България и Гърция правим евала на хората когато успехите им са свързани главно с измами. После ревем, че света не му пукало за нас... То на нас не ни пука за нас, че света ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
amanotumnici
преди 12 години
Това е политика и гърците няма да напуснат толкова бързо еврозоната. Все пак получават пари, които никога няма да върнат срещу никакви ангажименти. Кой ще си отреже дебелия клон върху, който седи? Сегашната ситуация е игра на политика и нерви. При едни или други обстоятелства, всяка от страните печели и губи нещо. На гърците им свалям шапка, защото въртят цяла Европа на пръста си и правят, каквото си поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Замирисва на шут в *** на Гърците, жалко че не спечели Ципрас, тогава щяха да ги изритат без капка свян и дори с удоволствие, така ще трябва да го направят по-елегантно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Мисля си, дали няма да е зле да се обезпечат гръцките облигации с плажове, маслинени гори, лозя и т.н. и след това да се приложи клаузата за размяна - своеобразен байбек - но не срещу пари, а срещу недвижимости, които всеки частен инвеститор да реализира както намери за добре в един бъдещ срок от 5-10 г.Така хем ще имат приватизация, хем няма да имат и дълг. А и вторичният им пазар за ДЦК-та от Гърция ще се раздвижи здраво.Представете си обява - продавам на 91% от номинала гръцки ДЦК-та заменими със 100 декара маслини на 80 години..пълен пазарен хит ....;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още