IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция искат разделянето на ATEbank на "добра" и "лоша" банка

Най-вероятно "здравите" активи на банката ще бъдат продадени на друга финансова институция

10:04 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите на Гърция искат разделянето на ATEbank на "добра" и "лоша" банка

Кредиторите на Гърция настояват да се намери незабавно решение за рекапитализацията и стабилизирането на ATEbank, съобщи в. Kathimerini, като се позова на запознати анонимни източници.

“Тройката” е представила на гръцките власти три възможни решения на проблемите на банката, посочва изданието. Първото е да се увеличи основния капитал на финансовата институция, което да се покрие от основния акционер – държавата. Това обаче е по-малко вероятно да се случи.

Второто решение е да се разделят активите на ATEbank в две отделни банки – “добра” и “лоша”. При осъществяването на този сценарий първото звено би трябвало да продължи да осъществява нормално основните си операции.

Третият вариант също предвижда отделянето на проблемните активи на финансовата институция в “лоша” банка, която да се ликвидира, но тройката предлага “добрата” банка да мине под контрола на друг кредитор.

Най-вероятно ще бъде осъществен именно този сценарий за “ремонт” на ATEbank. Източниците на изданието посочват, че вече даже има проявен интерес към добрите активи на банката, като фаворити за сделката са National Bank of Greece и Piraeus.

След “подстригването” на гръцкия дълг през март капиталът на ATEbank буквално се изпари. Според анализатори за рекапитализацията на банката ще са нужни над 2,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още