IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция все пак може да поиска предоговаряне на спасителната програма

Финансовият министър вероятно ще направи първата крачка по време на срещата на Еврогрупата в края на месеца

09:27 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

Лидерите на гръцката тройна коалиция са се споразумели да се ускори процесът, чрез който Атина ще поиска от кредиторите й промени в спасителната програма, съобщи в. Kathimerini, като се позова на запознати анонимни източници.

Вероятно на министъра на финансите Янис Стурнарас ще бъде възложено да повдигне въпроса по време на срещата на Еврогрупата, която ще се проведе към края на юли, отбелязва изданието.

В ключовия преговарящ екип вероятно освен Стурнарас ще влязат и министър-председателят Андонис Самарас, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос и лидерът на демократичната левица Фотис Кувелис.

Срещата между тримата коалиционни партньори се е провела по настояване на Венизелос. Според него правителството на Гърция е оставило впечатление, че не полага всички необходими усилия да предоговори условията по спасяването на страната.

"Много е важно да покажем на гръцкия народ, че ще направим всичко възможно за подобряването на условията по програмата за подкрепа", коментира Венизелос.

Основното искане на Гърция ще бъде удължаването на периода за постигането на фискалните цели. “Ние трябва да убедим нашите партньори, че рецесията е много по-дълбока от очакваното, така че да удължим времето за постигането на фискалните цели, за да улесним гражданите и да насърчим растежа”, допълни Венизелос.

Според него най-добрият начин за Гърция да си възвърне доверието е чрез осъществяването на структурни реформи и ускоряването на приватизацията.

По информации на друг анонимен източник на изданието обаче Атина няма да изпълни целите си за приходи от приватизация тази година. До края на 2012 г. се планира да бъдат набрани 3,2 млрд. евро от раздържавяването на активи, но специалният приватизационен фонд, който се занимава с процеса, ще успее да осъществи само две продажби до края на годината, едната от които е на държавната лотария.

Правителството обаче е решено да продължи ударно с реформите. През септември се очаква в парламента да бъде внесен законопроект за промяна на подоходното облагане. Предвижда се бързо да бъде подготвен и имотен регистър, който да започне да действа от началото на следващата година и на базата на данните в който ще се преразгледа освобождаването от данъци по социални и демографски критерии.

Гръцкият кабинет предвижда да предпази населението с най-ниски доходи, затова планира да вдигне минималният облагаем годишен доход от 5 хил. на 8 хил. евро. Ще бъде преразгледана и сегашната процедура на подаване на данъчни декларации, която така и не успя да се пребори с укриването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още