IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция трябва да спести 3 млрд. евро до края на годината

Първата ни грижа е да гарантираме междинно финансиране, заяви финансовият министър Янис Стурнарас

22:59 | 10.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият финансов министър Янис Стурнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

Гърция трябва незабавно да направи икономии за близо 3 милиарда евро, за да оздрави сметките си и да запази финансовата защита на ЕС и Международния валутен фонд, предупреди днес новият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от AFP.

Партньорите на страната "искат от нас да приложим на практика мерките, които страната ни се е ангажирала да вземе за 2012 година (...) през идните седмици, ще трябва да вземем мерки (за икономии) на близо 3 милиарда евро", каза Стурнарас на пресконференция, организирана на срещата на финансовите министри от ЕС.

Атина се бори да издейства от кредиторите си "междинно решение", което ще ѝ позволи "да покрие до септември потребностите си" от финансиране, след като през май бе замразено отпускането на кредити, предпазвайки страната от обявяване на неплатежоспособност, посочи министърът.

„Първата ни грижа е да гарантираме междинно финансиране, докато бъде деблокиран първият транш на стойност 31,5 млрд. евро", включващ и парите, предназначени за рекапитализирането на банките, подчерта Стурнарас. 

Очевидно страните от еврозоната остават твърди към Гърция, защото по думите на Стурнарас той е загубил вече надежда за облекчаване на строгите правила и за намаляване на дефицита.

ЕС и МВФ настояват през следващите две години Гърция да спести 11,5 млрд. евро от държавния си бюджет.

„Проблемът с предоговарянето е, че допълнителната помощ е предмет на одобрение от парламентите на всички страни", заяви Стурнарас. Той планира по-късно отново да се опита да  прокара смекчени условия, ако „програмата за реформи покаже видими резултати“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
freshamm
преди 12 години
hahahah . haahhaha ... tova niakakav vic li e? ili me4ta na niakoi banker
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още