IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България едва ще избегне рецесията през 2012 г.

Икономическият ръст в страната ни ще се забави до 0,5% през настоящата година, прогнозират от Виенския институт за международни икономически изследвания

09:00 | 07.07.12 г. 8
България едва ще избегне рецесията през 2012 г.

Виенският институт за международни икономически изследвания очаква икономическият ръст в България да достигне 0,5% през годината.

По-силно икономическо оживление може да се очаква догодина, когато според института брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще регистрира ръст от 1,5%, а през 2014 г. – 2%.

Прогнозата на института за икономическия ръст на България през 2012 г. съвпада с очакванията на Европейската комисия (ЕК) и е близка до прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ). 

През тази година най-силен икономически ръст от държавите в Централна и Източна Европа се очаква да постигне Латвия (2,7%), следвана от Полша (2,3%), Словакия (2,2%) и Естония (2,1%).

Икономически спад се очаква в Чехия, Унгария и Словения.

От държавите, кандидатстващи за членство в Европейския съюз, най-добре се развива икономиката на Турция, като се очаква през настоящата година БВП на страната да регистрира повишение от 3,5%.

От института смятат, че 2012 г. ще бъде разочароваща за държавите от Централна и Югоизточна Европа. Икономическият ръст ще се забави значително, а за някои държави, сред които са Чехия, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина и Сърбия, се очаква да изпаднат в лека рецесия.

България, Румъния и Черна гора ще избегнат рецесията през настоящата година, посочват се в доклада на института.

От института подчертават, че в момента на икономическите перспективи пред държавите от Централна и Югоизточна Европа натежават два основни фактора: кризата в еврозоната и цените на суровините.

В доклада се препоръчва държавите от региона да се придържат към политиките за фискална консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
sergo
преди 12 години
Да, *** тая Европата през последните пеесе години е се на такъв разтеж, а ние - се на падеж!А, се съобрази с основата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
rogers
преди 12 години
Интересно като цяла европа с малки изключения има такъв растеж и там ли ГРОБ е виновен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
LuckyYou
преди 12 години
Бойко Борисов и фирмите около него точат кръвчицата на българския народ като пиявици. Няма бизнесмени, няма чужди инвеститори, няма пенсионери, няма обикновени граждани - всичко под ножа! Такъв отлив от инвестции от чужбина, такава полицейщина, такова обедняване, каквото е в момента, не се е случвало от Жан Виденово време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
stasi666
преди 12 години
Да плащаш данъци ли е война,аз като съм почнал бизнеса си в чужбина и водя нелоялна борба с неплащащи данъци конкуренти сам съм си виновен според теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 5
Mupo
преди 12 години
Абе няма да е лошо преди да мяташ къчовете да си решил кого ще сложиш на негово място....Иначе няма по - лесно от това да смениш някой управляващ в България дето не е направил целия народ милионери за 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Че ние това си го знаем още от 1 януари тази година...Нищо ново!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 24
Императорът
преди 12 години
Нобелов - само пълен наивник може да вярва, че ще има икономически ръст при тая безмилостна война която води ГРОБ срещу частният бизнес... откъде ще дойде тоя ръст?А какво ще стане догодина ли? - ами много просто - ще набием шутът на борисов и цялата му *** хунта !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
nobel
преди 12 години
По силно икономическо оживление се очаквало догодина. Интересна прогноза. Какво е това нещо, дето ще стане догодина, а не може да стане още сега. Да не говорим, че ръст от 0.5% не е ръст, а отстъпление, защото инфлацията със сигурност е много по-голяма. А всяко забавяне генерира още по-голямо забавяне. Моята прогноза е, че следващата година (ако сме живи) ще е още по-лоша от тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още